Gurka
Cucumis sativus
Gurkor måste inte vara gröna och avlånga som de vi hittar i grönsaksdisken – de kan också vara vita, gula, runda och ovala. Varför inte prova en ny sort i år?
Kallas även Lemon. Frilandsgurka med klotrunda, ljust gula frukter. De är spröda och...
Mer info →Slanggurka från norra Kina. Det är en mycket tidig, knottrig och lite åsig gurka med...
Mer info →Kallas även Soo Yow. Den i särklass godaste slanggurkan är en mycket gammal sort från...
Mer info →Fanns i flera fröfirmors sortiment kring förra sekelskiftet. Sorten är dokumenterad...
Mer info →Äntligen tillbaka med ekologiskt odlade frön. Gräddvit, liten och knubbig gurka. Lik...
Mer info →Är en smaragdgrön picklesgurka som också är utmärkt som färsk salladsgurka. Plantan...
Mer info →En ny, tysk slanggurka för framför allt friland och kallhus. Den har i våra försök...
Mer info →Helt slät, lagom stor, 15-20 cm (skörda gärna vid 12-15 cm.), mörkt grön, saftig och...
Mer info →En tålig picklesgurka som odlas framför allt på friland. Den ger fina, knubbiga 10-12...
Mer info →Slanggurkan Telegraph har funnits i många år och är en av få slanggurkor som ännu...
Mer info →Luffa är en spännande gurkväxt vars innanmäte kan torkas och användas som tvätt-...
Mer info →Äntligen har vi hittat ekologiskt odlat frö till vår gamla favorit Beth Alpha. Det är...
Mer info →Vi har länge letat efter en Beth Alpha gurka som inte är en hybrid. Super Zagross är...
Mer info →Sådd
Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26 °C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader. Läget för gurkodling ska vara vindskyddat och soligt. Låt aldrig gurkan torka ut, den kan lätt bli bitter då.Avstånd
Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljerer.Skörd
Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa smaken. Färska tål de inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.Frö
1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. (Xin Tai och Suyo Long har endast 5-6 frön/port.) Till 1000 plantor behövs ca 50g, vilket också sår ca 100 sträckmeter på friland.Mer information
Gurkor har odlats mycket länge. De äldsta fynden finns i Sydostasien och är daterade till 9750 f.Kr. Men förfäderna till vår nuvarande gurka är ännu inte säkert identifierade. Troligen härstammar den från en oaptitlig vildväxande art, C. hardwickii, som växer på Himalajas sydsluttningar och i norra Indien.
För 4 000 år sedan odlades den allmänt i större delen av Asien och kom till Europa via Mellanöstern och Nordafrika. Men med Romarrikets fall försvann den från Europa och började inte odlas igen förrän på 1500-talet. Till Sverige kom gurkan under 1600-talet.
Gurkan är tillsammans med melon, pumpa, squash och kalebass de arter i gurkfamiljen vi oftast odlar.
Läs om hur du fröodlar gurka här.