Förvaring och groning
Inte sällan händer det att man får frö över efter sådden. Har inte fröerna utsatts för fukt och värme går det bra att spara de flesta sorter i något år, ofta mer. (Se tabellen nedan.)
Fröna lever under förvaringen, men livsprocesserna går på sparlåga. Värme och fuktighet väcker dem ur sömnen, så det gäller att förhindra tillträde av båda delarna om förvaringen ska lyckas. Frön som ska förvaras måste vara ordentligt torra (under 13 % fuktighet) och ligga svalt, 0–10 °C. De flesta sorter tål dock flera minusgrader.
Ett enkelt sätt, om man inte har för stora frömängder, är att lägga dem i en tättslutande burk i kylskåpet, i frysfacket eller på något annat svalt ställe. Gärna med lite hushållspapper i botten för att suga upp eventuell kvarvarande fukt. Ärter, bönor och frön som eventuellt inte är helt torra håller sig bättre i icke lufttäta påsar i ett luftigt och svalt utrymme.
Titta till fröerna då och då under förvaringen. Vid för hög värme och luftfuktighet kan mögel, bakterier och vissa insekter förstöra fröerna. Om de angrips av mögel, kasta dem.
Testa grobarhet hemma
För att få svar på hur fröerna klarat förvaringen kan man testa grobarheten innan sådden. Sprid ut 20, 50 eller 100 frön på en fuktig pappershandduk. Vik ihop den lätt och stoppa den i en plastpåse. Fröna gror snabbt om de får ligga i rumstemperatur. Räkna ihop dem som grott inom normal groningstid och beräkna en ungefärlig grobarhetsprocent. Till exempel ger 40 groende frön av 50 en grobarhet på 80 %. Man brukar inte så frön med lägre grobarhet än 50 %.Gronings-temp. ºC | Groningstid | Hållbarhet | Ung. skörd | |||
min. | opt. | max. | antal dygn | antal år | kg/10m2 | |
Bönor | 12 | 22-30 | 37 | 6-10 | 2-3 | 10 |
Bondböna | 5 | 17-28 | 32 | 8-14 | 2-4 | 2-3 |
Cikoria | 10 | 16-24 | 30 | 6-11 | 2-3 | 40 st. |
Dill | 4 | 14-25 | 30 | 14-28 | 1-2 | 2 |
Gurka | 12 | 22-32 | 40 | 5-8 | 5-7 | 15 |
Kål | 6 | 20-28 | 37 | 4-10 | 3-5 | 20 st. |
Kålrot | 5 | 17-28 | 40 | 4-10 | 4-5 | 20 |
Lök, gul, röd | 4 | 12-22 | 35 | 10-22 | 1-3 | 10 |
Majrova | 4 | 15-30 | 40 | 4-7 | 4-5 | 10 |
Majs | 12 | 20-32 | 40 | 6-10 | 1-3 | 40 st. |
Mangold | 8 | 16-28 | 35 | 8-15 | 3-5 | 20 |
Melon | 17 | 22-33 | 40 | 5-12 | 5-7 | 20 st. |
Morot | 6 | 16-26 | 35 | 8-17 | 2-4 | 10 |
Palsternacka | 4 | 10-20 | 30 | 16-28 | 1-2 | 13 |
Paprika, Chili | 15 | 22-30 | 40 | 7-16 | 4-5 | 6 |
Persilja | 5 | 14-24 | 32 | 15-28 | 1-3 | 4 |
Purjolök | 4 | 15-22 | 35 | 9-18 | 2-4 | 12 |
Rädisa, rättika | 5 | 16-26 | 35 | 4-9 | 3-5 | 10 |
Rödbeta | 6 | 20-30 | 37 | 7-14 | 3-5 | 13 |
Sallat | 4 | 14-18 | 22 | 4-9 | 4-5 | 40 st. |
Selleri | 8 | 18-23 | 30 | 14-24 | 4-6 | 12 |
Spenat | 4 | 14-25 | 30 | 6-12 | 3-5 | 5 |
Squash, pumpa | 12 | 22-35 | 40 | 5-10 | 4-6 | 25 |
Svartrot | 5 | 14-24 | 32 | 7-12 | 1-3 | 10 |
Tomat | 14 | 22-27 | 35 | 4-10 | 4-5 | 15 |
Äggplanta | 16 | 24-30 | 38 | 6-12 | 3-5 | 8 |
Ärter | 5 | 15-24 | 30 | 7-14 | 2-4 | 2-3 |