Information
På senare tid har vi på Runåbergs varit på jakt efter nya sätt att sprida engagemang och kunskap kring frågor vi brinner för. Det handlar om ekologisk odling, om fritidsodlarens rätt att odla vad den vill, om bevarandet av äldre sorter och om lusten att odla – eftersom det är det bästa vi vet.
Nu är vi extra glada att berätta att vi har krokat arm med ingen mindre än Lotta Lundgren! Lotta har en fin förmåga att sprida inspiration och kunskap kring odling på ett lustfyllt sätt, och som ett första steg i samarbetet har vi tillsammans tagit fram ett fröpaket för att du som odlare ska kunna odla de sorter som Lotta tycker allra bäst om – Lottas favoriter. Vi på Runåbergs har även lagt till en av våra egna favoriter i samlingen, en fröpåse som följer med som en gåva när du köper fröpaketet.
Vem är Lotta Lundgren?
Matskribenten Lotta Lundgren skriver böcker, gör tv och pratar grönsaksodling i podden Jordkommissionen, men större delen av sin tid plöjer hon ner i sin stora köksträdgård på Mörkö i Stockholms skärgård.
”Föreställ dig en chokladask som bara innehåller de godaste pralinerna. Den här lilla kollektionen grönsaksfröer är min version av den chokladasken; ett petigt urval av de sorter jag älskar allra mest och odlar varje säsong – med samma goda resultat. För att jag är så duktig på att odla?, undrar kanske någon? Nja. Men jag begriper det här med mat och vet vad ordet gott betyder. ” /Lotta Lundgren
Sorterna som ingår i fröpaketet:
- Huvudsallat ’Buttercrunch’- Äppelgurka ’Richmond Green Apple’
- Purjolök ’Bleu de Solaise’
- Tomat ’Yellow Brandywine’
- Melon ’Petit Gris de Rennes’
- Sockermajs ’Damaun’
- Kepalök ’Keravel’
- Gulbeta ’Wintersonne’
- Asiatiska blad ’Oriental Saladini’ (Gåva från Runåbergs Fröer)
Såhär beskriver Lotta sina favoriter:
Huvudsallat ’Buttercrunch’Det här frasfenomenet har hållit ställningarna som min absoluta favorit i sallatsgenren sedan jag började odla den för två säsonger sedan; knubbiga huvuden med knallgröna, underbart köttiga ytterblad runt ett stort, sprött hjärta. Nämnde jag att den är lättodlad också? Mulljord, halvskugga och kontinuerlig vattning – resten sköter Buttercrunch på egen hand.
Äppelgurka ’Richmond Green Apple’
Jag vet, man blir lite fundersam när man ser denna randiga lilla fuling till gurka. Men skär upp en och se vad som händer; hemma hos mig kommer folk tassande från andra sidan huset och frågar vad det är som luktar så gott? Konsistensen är mycket fast och smaken söt och frisk, och den är precis lika god att äta färsk som inlagd eller syrad. En riktig kompis.
Purjolök ’Bleu de Solaise’
Förlåt en larvig människa men jag började odla Bleu de Solaise för att det är den vackraste purjolök som finns; praktfulla plymer som går från blågrönt till blålila när kylan sätter in om hösten. Att den dessutom är så söt och god skadar förstås inte. Inte heller att den aldrig blir trådig och trist ens när lökbasen blivit stor som en ponnyfot (tänk liten ponny). Enda gången jag misslyckats med Bleu de Solaise var när jag samplanterade den med fyrtio plantor rosenskära. Tips: Gör inte det. Rosenskäran är inte välkommen till min köksträdgård igen. Men det är Bleu de Solaise.
Tomat ’Yellow Brandywine’
Ett år odlade jag inte Yellow Brandywine. Det var ett sorgens år, jag saknade den oavbrutet. Hos mig är den av de sorter som mognar först och fortsätter leverera in i det sista. Det är en på alla vis storartad tomat. Stor planta, stora blad, stora frukter – men störst av allt är smaken; en blandning av söt tomat och solsken. Tips på skämt: Skär upp den och skrik ”Kolla vilken fin mango!” Tips på kul: Odla den, i år och alla andra år.
Melon ’Petit Gris de Rennes’
Melonen är en känslig, frusen och allmänt krävande typ men mycket löser sig om man tänker på att rötterna är lika känsliga som fötterna på en gammal ballerina. Så fröna i stora, höga krukor med lite perlite eller vemikulit i jorden. Plantera ut, helst i växthus och först när det blivit riktigt varmt, och gräv gärna planteringshålen i förväg så att jorden hinner värmas upp. Melon älskar magnesium och kisel så jag ger lite epsomsalt i vattnet under förkultiveringen och vattnar ner avkok på åkerfräken. Och snåla inte med kogödseln – jag lovar, den är värd allt den ber om. För perfekt mogen är den kanske det godaste som finns.
Sockermajs ’Damaun’
Jag var en ganska misslyckad majsodlare tills jag träffade Damaun. Sen dess har majs varit en av mina paradgrenar och jag skryter för alla som orkar höra. Som all sockermajs kräver Damaun mullig jord, oblyga mängder kogödsel och en hel del vattnande; i varje fall om man som jag odlar på en blåsig skärgårdsö som regnmolnen noga undviker. Men när jag öppnar årets första mogna majskolv och möts av Damauns breda, gula leende så är allt glömt och förlåtet.
Kepalök ’Keravel’
Jag vet en affär som säljer Keravel i fläta. Strax under tvåhundra kronor kostar flätan. Att odla samma sort från frö kostar nästan ingenting och svårt är det inte heller: förkultivera grupper om tre frön i pluggbrätte, skola om en gång och plantera ut i maj – några månader senare växer det roséguld i hela trädgårdslandet! Smaken är oöverträffad – söt, mild och ljuvligt aromatisk. Ja, jag gråter när jag hackar min Keravel, men det är bara för att jag känner mig så rik just då.
Gulbeta ’Wintersonne’
Jag föredrar rödbetor för mina inläggningar men i alla andra sammanhang föredrar jag nog gulbetor. Den bästa, godaste sort jag odlat är Wintersonne. Det är ett passande namn för mycket riktigt känns det som om solen bryter fram när man skalar sig några spänstiga Wintersonne mitt i mörka vintern! Smaken är söt, ren och fin, nästan helt utan jordiga undertoner, precis som jag vill ha den. Jag förkultiverar i pluggbrätte med lite vermukulit i såjorden, då gror alla frön. I övrigt gör jag precis som Runåbergs säger.
En av Runåbergs favoriter på köpet!
Asiatiska blad ’Oriental Saladini’En av våra egna favoriter, kanske för att vi har så svårt att bara välja en? För tänk dig en bädd full med olika härliga krispiga gröna blad. Du behöver inte fundera över vad du ska välja eller köpa alla sorter. Här får du en fin bredd av de goda asiatiska bladgrönsakerna, några med pepprig kålsmak och andra mer milda. Du sår denna blandning riktigt tidigt på våren, gärna i kallväxthus, innan något annat vill växa eller sent på hösten för att ha gröna fräscha blad under den tidiga vintern. Du kan med fördel skära av dem och låta bladen växa upp igen, det är ett sätt att maximera skörden om ytan är liten. Det kan också vara en fin idé att så Oriental Saladini för att hitta dina egna nya favoriter!
Artikelnummer: | T99 |
---|---|
Ekologiskt: | Ja |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Ja |
Kulturarvssort: | Nej |