Information
Fanns i flera fröfirmors sortiment kring förra sekelskiftet. Sorten är dokumenterad sedan slutet av 1800-talet och har odlats betydligt tidigare än så. Fröna hittades i den gamla genbanken Gatersleben i f.d. Östtyskland. -"Klassisk svensk 1800-talssort. Trinda, 20 cm långa, vita frukter, litet fröhus. Oslagbar smak. Bäst för bänkodling."- står det i beskrivningen.
Arboga Vit ingår i Grönt kulturarv®, ett varumärke som förvaltas av SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Under beteckningen saluförs växtmaterial som har samlats in genom Programmet för odlad mångfald. För att fröer ska få saluföras som Grönt kulturarv måste ett antal kriterier uppfyllas:
- Sorten ska ha odlats i Sverige före 1950 och ha en väl dokumenterad historia, eller
- Sorten har tagits fram, eller uppkommit spontant, i Sverige och bedöms vara bevarandevärd, oavsett ålder.
- Sorten ska finnas bevaras i NordGen växters genbank.
En portion innehåller ca. 10 frön.
Artikelnummer: | 3150 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Cucumis sativus |
Botanisk familj: | Gurkfamiljen-Cucurbitaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 55 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: april–juni |
Sådjup: | 1-2 cm |
Grotid: | 5-7 dagar |
Plantavstånd: | 25-35 cm |
Radavstånd: | 100-150 cm |
Planthöjd: | 200-300 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli–september |
Frö/g: | 30-40 frön |
Övrigt: | Ej partenokarp |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Snabbast och säkrast groning fås vid 22-26°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. I varma lägen går det även att så direkt på friland. Fiberduk på jorden en eller två veckor innan sådd, höjer temperaturen några grader.Avstånd
Mellan plantorna 25-35 cm och mellan raderna 100-150 cm. Gurkans slingrande rankor kan bindas upp för att spara utrymme. I växthus och på spaljéer.Skörd
Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem inte förväxa och få tjockt skal och tappa de färska smaken. De tål inte någon längre lagring, dock längre än de flesta. Men inlagda eller syrade kan de sparas länge.Kasta inte förvuxna frukter. Köttet behåller sin krispighet. Skala, gröp ur fröerna, dela i bitar och lägg in med kryddor likt färska gurkor. Förvånade gott.
Frö
1g innehåller 30-40 frön. En portion ger 10-15 bra plantor vid förkultivering eller räcker till 2-3 meter vid direktsådd. Till 1000 plantor behövs ca. 50g, vilket också sår ca. 100 sträckmeter på friland.En portion innehåller ca. 10 frön.