Palsternacka
Pastinaca sativa
Ju längre den får stå kvar i landet, desto godare blir palsternackan. Sötman ökar efter frost och den kan med fördel övervintras, men även de små gallringsrötterna är mycket goda. Palsternackan har en lång utvecklingstid, men är i övrigt mycket lättodlad.
Tidigaste sorten. Gammal mycket välkänd sort i Tyskland och Österrike. Fina,...
Mer info →En av de mest odlade palsternackorna i Norden idag. Förädlad palsternacka med tanke på...
Mer info →En gammal trotjänare som vi själva håller vid liv sedan många år. Den ger...
Mer info →Mer information
Palsternackan tillhör samma familj som moroten och har selekterats från vildpalsternackan, som växer över stora delar av Europa och asiatiska Ryssland. Den har utvecklats främst i England. Och någon gång under Medeltiden dyker de långa, koniska rötterna upp. Mer eller mindre greniga och klotrunda rötter har nästan helt försvunnit.
Palsternackan är en av våra härdigaste rotfrukter, som dessutom blir betydligt sötare efter ordentlig frost. Övervintrad palsternacka innehåller tre gånger mer sockerarter än den som skördas på hösten.
Läs om hur du fröodlar palsternacka här.