Information
Tidigaste sorten. Gammal mycket välkänd sort i Tyskland och Österrike. Fina, gräddgula, jämnt koniska rötter. Nacken är kring 6 cm i diameter och har ett litet bladfäste. Odlas huvudsakligen för höst- och vinterskörd, men också som minipalsternacka tidigare på säsongen. Halvlång Vit är frisk och tålig och övervintrar utan problem. En portion innehåller ca. 300 frön.
Artikelnummer: | 2470 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Pastinaca sativa |
Botanisk familj: | Flockblomstriga - Apiaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 110 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Mars–juni / oktober–november |
Sådjup: | 1-2 cm |
Grotid: | 15-25 dagar |
Plantavstånd: | 8-13 cm |
Radavstånd: | 40-60 cm |
Planthöjd: | 40 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | September–mars |
Frö/g: | 150-250 frön |
Övrigt: | Tappar grobarhet snabbt, använd färska frön. |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Använd alltid färska frön och så tidigt på våren, 1-2 cm djupt. För att påskynda groningen, som tar ca. 3 veckor, kan fröna blötläggas ett dygn innan sådden i ljummet vatten, torkas av och sås. Man kan också vattna i såraden innan sådd eller så mycket sent på hösten, strax innan tjälen kommer. Låt inte jorden torka ut under groningen.Avstånd
8-13 cm mellan plantorna och 40-60 cm mellan raderna.Skörd
Skörda så sent som möjligt, eftersom palsternackan växer kraftigt på hösten och smakar bättre efter frost. Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara dem som morötter.Små gallringsrötter kan avnjutas som delikatesspalsternacka under sommar och höst.
Om man täcker över palsternackorna i landet med ett tjockt lager hö, halm eller liknande, kan de skördas ända tills de fryser fast. Rötter som övervintrat i jorden är vita och delikata, men måste tas upp så snart tjälen gått ur. Börjar de växa igen, blir de fort träiga och osmakliga i märgen.
Frö
1g innehåller 150-250 frön. En portion räcker till att så ca. 5-7 sträckmeter. 15-20g sår 100 meter och till 1000 m2 behövs 250-400g.En portion innehåller ca 300 frön.