Kalebass
Lagenaria siceraria vulgaris
Kalebass är en ettårig slingerväxt med flera användningsområden. De omogna frukterna kan ätas och av det torkade skalet på mogna frukter kan man skapa allt från skålar och vaser till instrument.
Traditionell Kalebass med frukter som varierar i olika flaskformer. Små omogna frukter...
Mer info →Sådd
Så 3 cm djupt inomhus i början av maj och plantera ut i varm, mullrik jord när frostrisken är över. Bäst resultat får man i växthus. Men den kan också bindas upp mot en solig vägg i södra hälften av landet. Bryt av hanblomman på förmiddagen då pollenet är mest fruktsamt och gnid den mot honblommans märke på pistillen för att säkra pollineringen, speciellt i växthus.Avstånd
Ca 40 cm mellan plantorna.Skörd
För att påskynda mognaden beskär man revorna över ett blad ovanför frukten när plantan har 3–4 frukter. Låt frukterna sitta kvar så länge som möjligt utan att bli skadade av frosten. De torkas inomhus och töms på sitt torra innehåll. För att förhindra att de drabbas av mögel under torkningen, är det en god idé att torka av frukterna då och då med till exempel ättiksprit.Frö
1g innehåller 4–5 frön.Mer information
De torkade frukterna i varierande storlek och form används bland annat till instrument, husgeråd som tallrikar, skålar, koppar eller till lampor, vaser och fågelholkar, leksaker och prydnader med mera.