Kalebass

Lagenaria siceraria vulgaris

Kalebass är en ettårig slingerväxt med flera användningsområden. De omogna frukterna kan ätas och av det torkade skalet på mogna frukter kan man skapa allt från skålar och vaser till instrument.

Kalebass, ekofrö


Sådd

Så 3 cm djupt inomhus i början av maj och plantera ut i varm, mullrik jord när frostrisken är över. Bäst resultat får man i växthus. Men den kan också bindas upp mot en solig vägg i södra hälften av landet. Bryt av hanblomman på förmiddagen då pollenet är mest fruktsamt och gnid den mot honblommans märke på pistillen för att säkra pollineringen, speciellt i växthus.

Avstånd

Ca 40 cm mellan plantorna.

Skörd

För att påskynda mognaden beskär man revorna över ett blad ovanför frukten när plantan har 3–4 frukter. Låt frukterna sitta kvar så länge som möjligt utan att bli skadade av frosten. De torkas inomhus och töms på sitt torra innehåll. För att förhindra att de drabbas av mögel under torkningen, är det en god idé att torka av frukterna då och då med till exempel ättiksprit.

Frö

1g innehåller 4–5 frön.

Mer information

Kalebass är en ettårig slingerväxt som odlats i tusentals år. Den har troligen sitt ursprung i norra Indien och har fortfarande stor betydelse både för de omogna, ätliga frukternas skull och för de användbara och dekorativa, torkade skalen på mogna frukter. Idag odlas kalebass allmänt i stora delar av Asien, Afrika och Sydamerika. Flera varianter finns med mer eller mindre goda frukter.

De torkade frukterna i varierande storlek och form används bland annat till instrument, husgeråd som tallrikar, skålar, koppar eller till lampor, vaser och fågelholkar, leksaker och prydnader med mera.