Stjälk-/Bladselleri
Apium graveolens var. dulce
Stjälksellerin odlas för sina spröda, välsmakande stjälkar och sina kryddiga blad. Sellerin har, liksom många av våra köksväxter, sitt ursprung i Asien.
Vi har länge letat efter en öppet pollinerad violettröd stjälkselleri och nu fastnat...
Mer info →Sådd
Sellerin behöver en lång säsong och måste förkultiveras. Då fröet vill ha ljus för att gro, sår man de små fröna grunt (2 mm) redan i februari–mars, 10–12 veckor innan beräknad utplantering. Håll jorden fuktig med en temperatur på 18–22°C under groningen, som tar 14–24 dagar. För att förkorta groningstiden, kan man blötlägga fröna ett dygn i ljummet vatten, torka av dem och sedan så. Ge plantorna mycket ljus och sänk temperaturen något efter några veckor. På grund av den långa utvecklingstiden behöver man skola om dem minst en gång. Avhärda successivt utan att utsätta plantorna för låga temperaturer. Risken för stocklöpningar ökar markant om temperaturen sjunker under 13°C någon längre tid (max. 10 dagar). Även temperaturchocker kan utlösa blomning. Plantera ut när jorden blivit uppvärmd och risken för nattfrost är över.Avstånd
Skörd
Vill man ha blekare och mjällare stjälkar eller en längre skördetid på hösten, kan man kupa upp hö, halm eller löv som skydd. Stjälksellerin tål inte många frostgrader och måste skördas, om den inte är skyddad, innan det blir alltför kallt. Den håller sig några veckor på ett svalt och fuktigt ställe.Frö
1g är ca. 2 000 frön, vilket kan ge upp till 1 000 plantor. En portion ger ca. 100 plantor.Mer information
Stjälksellerin odlades både som föda och medicin av forntidens egypter, greker och romare. Det var romarna som förde den med sig runt Europa. Men efter Romarrikets fall försvann denna tidiga och smalstjälkade selleri nästan helt ur odlingen.
Läs mer om fröodling av stjälkselleri här.