Tomat, högväxande

Solanum lycopersicum

Högväxande tomater ger stora och fina skördar när de trivs. De kan bli rejält höga och behöver därför bindas upp. Passar bra för växthusodling.

Matina, ekofrö

Stupice, ekofrö

Dansk Export, ekofrö

Moneymaker, ekofrö

Tigerella, ekofrö

Brandywine, ekofrö

Black Sweet Cherry, ekofrö

Gelbe Dattelwein, ekofrö

Roma VF, ekofrö

Glacier, ekofrö

Nyagous, ekofrö

Green Zebra, ekofrö

Goldie, ekofrö

Selandia, ekofrö

Chilega, ekofrö

Dina, ekofrö

Alaskan Fancy, ekofrö

Teta de Venus, ekofrö

Naranja, ekofrö

Yellow Perfection, ekofrö

Sun Baby, ekofrö

Costeluto Genovese, ekofrö

Berner Rose, ekofrö

Principe Borghese, ekofrö

Bärnsten, ekofrö

Golden Queen, ekofrö

Valencia, ekofrö

Green Doctor, ekofrö

Katja, ekofrö

Black Prince, ekofrö

Gardener's Delight, ekofrö

Yellow Brandywine, ekofrö

Black Brandywine, ekofrö

Sweet Aperitif, ekofrö

Nadja, ekofrö

Pink Princess, ekofrö

Ponderosa, ekofrö

Grappoli d'Inverno, ekofrö

Oxheart, ekofrö

Brad's Atomic, ekofrö

Liguria, ekofrö

New York, ekofrö

Cherokee Purple, ekofrö

Jaune de Flamme, ekofrö


Sådd

Så inomhus 7–8 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–april för frilandstomater. Bästa groningstemperatur är 22–27°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

 Tomater behöver ett inbördes avstånd på 35–55 cm.

Skörd

Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus på ett mörkt och svalt (8–12°C) ställe. Hela den avbladade plantan kan också hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar utan förvällning för kommande såser och grytor.

Frö

1g innehåller 300–350 frön. En portion ger 10–20 bra plantor för plantering. Till 1 000 plantor behövs ca 5g.

Mer information

De högväxande tomatsorterna måste normalt bindas upp och tjuvas. På friland kan de också få slingra fritt på en halmbädd, men det försvårar tjuvning och bekämpning. Det blir däremot lättare att skydda dem mot de första frostnätterna på hösten. Att tjuva, det vill säga att ta bort skotten som kommer i bladvecken, är inte nödvändigt för att få fin frukt. Men oftast blir plantan alldeles för omfångsrik, tät och buskig för att passa i odlingen, i synnerhet i växthus. Finns det tillräckligt med plats går det utmärkt att låta några tidiga och välriktade tjuvar få utvecklas och bära frukt. De senare sorterna bör växa i växthus eller uterum för att ge en bra skörd i vårt klimat.

Historia
Tomaten härstammar från västra Sydamerika, där det fortfarande finns flera vilda släktingar – krypande, långhåriga rankor med små hårda frukter. Tomaten spreds norrut, men först i Mexico började den odlas i större omfattning. Här utvecklades också den storfruktiga typ vi är vana vid.

Namnet tomat är av aztekiskt ursprung. De tomater som aztekerna odlade i gula, oranga, vita och röda varianter, var mycket lika de vi har idag. Den stora skillnaden var att de inte var självbefruktande, utan behövde hjälp av insekter för pollineringen. Den självbefruktande tomaten vi är vana vid, är en anpassning till den betydligt insektsfattigare europeiska kontinenten.

Omkring 1540 kom tomaten till Europa, där främst italienarna uppskattade och utvecklade detta "guldäpple" (pomo doro). I övriga Europa ansågs den giftig och odlades endast som prydnad. Men den har sedan sakta men säkert erövrat en plats som en av de mest populära grönsakerna.

Tomaterna brukar delas upp i drivtomat för växthus och s.k. frilandstomat. Gränserna är flytande och många frilandssorter går utmärkt att odla i växthus också. De utpräglade drivtomaterna, som idag helt domineras av dyra hybrider, klarar däremot inte av utomhusklimatet.

Läs om hur du fröodlar tomat här.