Paprika
Capsicum annuum
Paprikan är en både god och dekorativ grönsak. Den kan odlas i växthus och uterum, eller på ett varmt och skyddat läge på balkong eller friland.
Tidigt mognande paprika med vackra, blanka, koniska frukter. De är tunga, ca. 12 cm...
Mer info →En ovanlig ungersk paprika med plattrunda svagt åsade frukter, s.k. paradis- eller...
Mer info →Välkänd och populär medeltidig paprika från Ungern. Plantan, som är stadig och blir...
Mer info →Lång, vacker och mycket god paprika från Turkiet. Frukterna är koniska och blir lätt...
Mer info →Är en förbättring av den välkända California Wonder från 1920-talet. Den har stora,...
Mer info →Kommer ursprungligen från Basilikata i södra Italien, där den framför allt används i...
Mer info →Vi har odlat Korosco i flera år och den har aldrig gjort oss besvikna. Den ger mycket...
Mer info →En medeltidig spetspaprika som ger stora, långa (17-20 cm.), koniska, tjockväggiga,...
Mer info →Cubo Orange har glatt oss i flera år med sina skinande orange frukter. De är knubbiga...
Mer info →Somborckina från Kosovo har ett kompakt växtsätt och ger ovanligt många frukter. De...
Mer info →Vi har odlat den i flera år och vet att det är en pålitlig medeltidig blockpaprika,...
Mer info →Har fått sitt namn efter den milda, söta smaken och det saftiga köttet. De trubbigt...
Mer info →Traditionell, välkänd paprika från Italien. Frukten är 3-rummig, blankt djupröd vid...
Mer info →Spicy-paprika. Söt och kryddig med en, mild, behaglig hetta. Ibland sorteras den in...
Mer info →Sådd
Så inomhus 8–10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 24–30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på omkring 20°C. När plantorna fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och natt-temperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.Avstånd
30–50 cm mellan plantorna.Skörd
Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött – eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.Frö
1g innehåller 100–150 frön. En portion ger 10–15 bra plantor. Till 1 000 plantor behövs ca 10g.Mer information
Paprika och chili är fleråriga växter och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans "kapto" som betyder att "det biter". Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.
Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa, men idag menar vissa forskare att det inte stämmer. Paprika och chili odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom de tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.