Paprika

Capsicum annuum

Paprikan är en både god och dekorativ grönsak. Den kan odlas i växthus och uterum, eller på ett varmt och skyddat läge på balkong eller friland.

Ferenc Tender, ekofrö

Lipstick, ekofrö

Klari Baby Cheese, ekofrö

Pusztagold, ekofrö

Yesil Tatli, ekofrö

Yolo Wonder, ekofrö

Sweet Nardello, ekofrö

Korosco, ekofrö

Cornetto, ekofrö

Corno Rosso, ekofrö

Roviga, ekofrö

Cubo Orange, ekofrö

Somborckina, ekofrö

Jublianska, ekofrö

Barkan, ekofrö

Apple, ekofrö

Marconi Rosso, ekofrö

King of the North, ekofrö

Hungarian Boldog, ekofrö

Ekstaza, ekofrö


Sådd

Så inomhus 8–10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I februari–mars för plantor till kallväxthus och i mars–april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 24–30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på omkring 20°C. När plantorna fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten. Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och natt-temperaturen håller sig över 7°C. Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30–50 cm mellan plantorna.

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött – eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.

Frö

1g innehåller 100–150 frön. En portion ger 10–15 bra plantor. Till 1 000 plantor behövs ca 10g.

Mer information

Paprika och chili är fleråriga växter och tillhör samma familj som potatis och tomat. Paprikasläktet Capsicum omfattar ett tjugotal arter, alla hemmahörande i Sydamerika, där de odlats mycket länge. Släktet Capsicum har fått sitt namn från grekiskans "kapto" som betyder att "det biter". Ursprunget till dessa tjugo arter var en enda växt i bergen i centrala Bolivia. Redan 7000 f. Kr. fanns ättlingar till den över stora delar av Syd- och Mellanamerika. Två tusen år senare odlades både storfruktiga paprikor och chilepeppar i stor omfattning.


Columbus får ofta äran av att ha fört Capsicumsläktet till Europa, men idag menar vissa forskare att det inte stämmer. Paprika och chili odlades i stora delar av Asien för flera tusen år sedan och har troligen kommit över Stilla Oceanen på ett eller annat sätt. Till Europa kom de tidigt från Mellanöstern. Fynd i ruinerna efter ett nunnekloster i Lund, visar att det fanns chilepeppar i Sverige redan på 1200-talet. Den tjockväggiga och mildare paprikan kom hit något senare och fick sitt namn i Ungern 1569.