Nyzeeländsk spenat
Tetragonia expansa
Nyzeeländsk spenat är, namnet till trots, inte släkt med vanlig spenat, men äts på samma sätt. Den växer ymnigt med många, ganska tjocka blad. Den nyzeeländska spenaten bildar inte nitrit lika lätt som den vanliga.
Växer frodigt och bildar en stor, förgrenad och utbredd bladmassa. Går sent, eller...
Mer info →Sådd
Så färska frön inomhus eller i drivbänk, ca. 2-3 cm djupt, i mars-april och sätt ut plantorna när risken för frost är över. De kan också sås direkt på friland i södra Sverige i maj-juni. De stora, taggiga fröna har ett hårt skal och gror sakta, så blötlägg dem i ljummet vatten 1-2 dygn innan sådden. Det går också att dra dem över ett sandpapper några gånger eller slå försiktigt med en hammare för att underlätta för vattnet och grodden att ta sig igenom.Avstånd
Plantorna behöver 40-50 cm i raden och 70-80 cm mellan raderna.Skörd
Skörda blad och skottspetsar efterhand, ända till sena hösten.Frö
1g innehåller ca. 20 stora, taggiga frön. En portion ger ca. 10 plantor. Vid direktsådd räcker ca. 50g till 100 sträckmeter.Mer information
Nyzeeländsk spenat växer frodigt och bildar en stor, förgrenad och utbredd bladmassa. Den går sent, eller inte alls, i blom och har ganska tjocka, köttiga blad med en tydlig spenatsmak.
Nyzeelänsk spenat bildar inte nitrit lika lätt som vanlig spenat.