Rova
Brassica rapa
Få rotfrukter har en så lång historia i Norden som rovan, som genom tiderna har varit föda åt både människor och djur. Den kan ha flera olika former och köttet varierar från vitt till gult. Idag lyser rovan med sin frånvaro i de flesta kokböcker, men den har många användningsområden som förtjänar att återupptäckas.
Gammal rova från Finland. Namnet har den fått för att den ofta odlades efter att...
Mer info →Från gränstrakterna till Norge, men kanske hade finnarna den med sig när så många...
Mer info →Mer information
De varianter av rova som odlats och odlas hos oss kommer norr och österifrån, även om något spår på sydlig invandring också finns.
Rovan och majrova tillhör samma art och skillnaden mellan dem är närmast kulturell. Folket och djuren åt rovor. De växer nästan överallt och ger stor skörd. I synnerhet de så kallade rund- och långrovorna. Medan majrovan, med sitt sötare och sprödare kött, föredrogs i "finare" kretsar.