Information
Från gränstrakterna till Norge, men kanske hade finnarna den med sig när så många flyttade till Finnmarkerna i Värmland och Dalarna. Alla odlade tydligen den. Den blir stor, lätt 3-6 hg. Ibland över 1 kg. Formen är cylindrisk. 6-9 cm. i diameter och 15-20 cm. lång. Är oftast ljusgrön på nacken ovan jord, men violett eller vit är inte ovanligt. Vit under jord. Gränsrovan ger verkligen en stor skörd. T.o.m. större än kålrot. Den bästa rovan än så länge. En portion innehåller ca 50 frön.
Artikelnummer: | 5795 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Brassica rapa |
Botanisk familj: | Korsblommiga - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 70 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–augusti |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 3-6 dagar |
Plantavstånd: | 15 cm |
Radavstånd: | 30 cm |
Planthöjd: | 40 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juli–oktober |
Frö/g: | 400-600 frön |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Så i omgångar från det att jorden reder sig på våren, ca 1 cm. djupt, ända fram till augusti i söder. Rötter för vinterförvaring sås i juli.Avstånd
Gallra till 15 cm. mellan plantorna och håll ett radavstånd på minst 30 cm.Skörd
Små rovor är godast. Börja skörda när de är 5 cm. i diameter och använd dem råa, skivade eller rivna, eller i grytor, gratänger, soppor. Eller stekta, ungsbakade, till rotmos och gröt eller varhelst de kan passa.Under årtusenden måste de ha tillagats på de mest skilda sätt. Romarna åt t. ex. gärna rovor med honung. Under medeltiden trakterades kungligheter med skulpterade rovor i de mest utsökta skepnader. Bara fantasin sätter gränser. I dagens kokböcker finns inga recept på rovor, så det är fritt fram för expriment.
Frö
1g är 400-600 frön. En portion sår 5-7 m.En portion innehåller ca. 50 frön.