Vintersallat, Mâche
Valerianella locusta
Vinter- eller fältsallat, eller mâchesallad som den också kallas, är mycket tålig och lättodlad med en fin arom. Den klarar många frostperioder och är en bra vitaminkälla under vintermånaderna.
En medelgrön vintersallat som tål låga temperaturer. Den är inte den snabbaste, men i...
Mer info →En gammal favorit bland sallatsälskare. Den bildar en mörkgrön, kompakt rosett med...
Mer info →Sådd
Så ca. 1 cm djupt. Tidigt under glas och sedan på friland fram till sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under glas bredsår man ofta fältsallat. Ca. 3g/m2.Avstånd
10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.Skörd
Knip av hela rosetten vid jordytan så snart den blivit stor nog att äta och till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.Frö
1g är 600-700 frön. En portion på 1,5 g sår 4-5 meter. Till 100 meter behövs ca. 20g.Mer information
Vinter- eller fältsallat eller mâche (vårsallat i Danmark) är en förädlad bladväxt i Vänderotfamiljen, Valerianaceae, och har använts mycket länge i Europa och USA. Den bildar en låg rosett av blanka, gröna blad och skördas året runt i mildare klimat. Här odlas den ute under säsongen och i växthus under vintern.
Fältsallaten är mycket tålig, C-vitaminrik och lättodlad. Klarar åtskilliga frostperioder under senhöst och tidig vår. Den har dessutom en fin arom helt i en klass för sig själv.
Läs mer om fröodling av vintersallat här.