Information
En gammal favorit bland sallatsälskare. Den bildar en mörkgrön, kompakt rosett med relativt stora (7-10 cm), avlångt skedformade blad. Smaken är mild med en arom av citronblomma. A Grosse Graine De Hollande är mycket vinterhärdig och övervintrar för en tidig vårskörd. Får den stå kvar går den i blom fram i maj med ljusblå blommor och tappar sin fina smak.
En portion innehåller ca 400 frön.
Artikelnummer: | 4750 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Valerianella locusta |
Botanisk familj: | Vänderotsväxter - Valerianaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 45 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Mars-november |
Sådjup: | 1 cm |
Groningstemperatur: | 5-20°C |
Grotid: | 10-14 dagar |
Plantavstånd: | 10-15 cm |
Radavstånd: | 25-30 cm |
Planthöjd: | 20-30 cm |
Plantläge: | Sol-halvskugga |
Skörd/blomning: | Juni-november |
Frö/g: | 400-600 frön |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Så ca 1 cm djupt, tidigt under glas och sedan på friland fram till
sensommaren för en lång höstskörd och övervintring. Håll jorden fuktig
under groningen, som tar 10-14 dagar. I större delen av landet kan
fältsallat också sås i kallhus på hösten för en tidig vårskörd. Under
glas bredsår man ofta fältsallat. ca 3g/m2.
Avstånd
10-15 cm mellan plantorna och 25-30 cm mellan raderna.Skörd
Knipsa av hela rosetten vid jordytan så snart den har blivit stor nog att äta och fortsätt så till långt in på senhösten. Bladen används helst färska som sallad, men också tillagade som spenat och mangold.
Frö
1g är 400-600 frön.En portion innehåller ca 400 frön.