Wasabi Rucola, ekofrö

Eko

Information

Vit mursenap.  

Vi trodde att Wasabino, som vi haft i vårt sortiment i flera år, var så nära wasabismak man kunde komma hos en bladväxt. Men det var innan vi odlat wasabirucolan! Den har en smak och arom som ligger ännu närmare wasabipastan som vi får till sushi.  

Det svenska namnet vit mursenap kommer från de vita korsblommorna och växtens förkärlek för att växa på murar runt hela Medelhavet. Den förväxlas ibland med den vilda rucolan, Diplotaxis tenuifolia, som är en nära släkting men tillhör en annan smakrik art.

Wasabirucolan föredrar väldränerade jordar, men växer också bra i vår lerjord i Bohuslän. Den klarar en del frost. Den är snabbväxande och både blad och blommor används. Tyvärr tappar bladen snabbt smaken om de tillagas mer än någon sekund.  

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.

 En portion innehåller cirka 50 frön.


 

Artikelnummer:4820
Vetenskapligt namn:Diplotaxis erucoides
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:30
Årighet:Ettårig-flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Maj-augusti
Sådjup:0,2 cm
Grotid:4–7 dagar
Plantavstånd:5-15 cm
Radavstånd:15-20 cm
Planthöjd:20 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni-frost
Ätbara frön:Nej
Frö/g:4500 frön
Övrigt:Ljusgroende
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så de små fröna mycket ytligt i omgångar från tidigaste vår till långt in på hösten. Den klarar en del frost.

Avstånd

Gallra så att plantorna står med ett avstånd på 5-15 cm och ett radavstånd på 15-20 cm.

Skörd

Snabbväxande och blad och blommor skördas kontinuerligt allt eftersom de växer till sig. Tappar smak vid tillagning.

Frö

1g innehåller ungefär 4500 fröer
En portion innehåller ca 50 frön.