Odla fleråriga grönsaker
Fleråriga grönsaker är, precis som det låter, grönsaker som återkommer år efter år utan att man behöver så dem på nytt. Det finns en rad fördelar med att upplåta yta i trädgården till ätliga perenner: de är lättskötta, ofta näringsrika och de är tåliga när det gäller både väder, sjukdomar och skadedjursangrepp.
Några av de perenna grönsakerna är redan välbekanta och vanligt förekommande i våra odlingar, till exempel rabarber, gräslök och sparris. De utgör dock bara en bråkdel av alla fleråriga grönsaker som skulle kunna växa i våra trädgårdar och land, och för den nyfikne finns en hel värld att utforska.
Rabarber 'Glaskins' och gräslök.
Lättskötta och motståndskraftiga
När fleråriga grönsaker väl har etablerat sig kräver de betydligt mindre omsorg och tillsyn än sina ettåriga motsvarigheter, så att satsa på perenner är ett smart sätt för den som vill minska arbetsbördan i sina odlingar. Man slipper arbetet med sådd, förkultivering och utplantering, och jorden på växtplatsen behöver inte bearbetas på samma sätt. Dessutom har perennerna ett försprång på ogräset eftersom de kommer igång och börjar växa tidigt på säsongen.En annan stor fördel med perennerna är att många av dem utvecklar djupa, stora rotsystem med vilka de hämtar upp både näring och vatten. En flerårig grönsak behöver bara vattnas när den ska etablera sig och vid långa perioder av torka, därutöver klarar den sig på egen hand. Överdriven vattning är att göra växten en björntjänst, eftersom den då bildar ytliga rötter snarare än djupgående. När det gäller näring kan man ge den en giva gödning någon gång ibland, mer behövs i regel inte.
Överlag är perenner härdiga och tåliga växter som klarar sig bra på egen hand. De står sig ofta bra mot både torrt och blött väder liksom mot sjukdomar och skadedjur. Redan idag märker vi av klimatförändringarna i form av exempelvis mer extrema väderväxlingar, något som kommer att öka framöver. I framtidens trädgård kommer det att vara guld värt med ätbara växter som är robusta och resilienta.
Mångfald i trädgården och på tallriken
Att introducera perenna grönsaker i odlingarna ger en större mångfald i trädgården. Ju fler olika grönsaker vi odlar, desto bättre klarar vi oss när väder eller skadedjur ger sig på delar av odlingarna. Vi har helt enkelt fler ben att stå på. En variation av växter i trädgården är också till nytta för pollinerarna som kan välja och vraka.Att odla fleråriga grönsaker ger också en bredare palett av smaker i köket. Många perenner är kraftiga i smaken, ofta med en tydlig beska eller syrlighet, och kan kräva lite tillvänjning av smaklökarna. Smaken hos perennerna kan variera kraftigt under säsongen: ett bittert och otrevligt blad kan ha en mycket behagligare smak en annan tid på året. Hur bra växten trivs på sin växtplats kan också påverka smaken. Man får helt enkelt pröva sig fram och lära känna sina perenner, sedan har man ett bra komplement till de söta, milda ettåriga grönsakerna. Många av dem är dessutom mycket näringsrika.
Gode Henriks målla, även kallad lungrot, är bland de mest näringsrika växter vi kan odla. Bredbladig syra är ett piggt tillskott i både sallader och tillagade rätter.
Nyttja fler delar av trädgården
Till skillnad från de ettåriga grönsakerna, som ofta vill ha mycket sol, kan många fleråriga växter trivas även på platser med skugga. På så sätt kan du ha grönsaksproduktion igång i fler delar av din trädgård än bara de allra soligaste.Tips! Att plantera perenner under träd och buskar är till exempel ett smart sätt att ta vara på markyta.
För att växten ska kunna breda ut sina rötter behöver jorden vara väldränerad. Vidare är vindskyddade lägen bra för fleråriga växter eftersom det underlättar när de ska övervintra. Känsligare sorter skyddas med fördel med ett täcke av till exempel halm eller löv, som isolerar mot vinterkylan.
Nya perenna grönsaker genom delning, sticklingsförökning eller frösådd
Det finns flera sätt att få in fleråriga grönsaker i din trädgård. Många kan delas på samma sätt som perenna prydnadsväxter, andra kan förökas med sticklingar. Det går också att dra upp många perenner från frö. Vissa sorter kan kräva lite tålamod av sin odlare och behöver en köldperiod för att gro bra. Om fröerna sås utomhus på hösten eller tidigt på våren får man köldperioden automatiskt. Senare på våren kan man ställa sina sådder i kylen några veckor för att få fröerna att vakna till.De första säsongerna är det klokt att vara återhållsam med skördandet för att ge växten möjlighet att etablera sig ordentligt. Det kan du ta igen kommande år, för när perennerna väl har “bott in sig” ger de ofta stora skördar. Då har du tillgång till mat under lång tid framöver, till en mycket liten kostnad både ekonomiskt och arbetsmässigt.
Fleråriga grönsaker i vårt sortiment
I vårt sortiment hittar du ett urval av fleråriga grönsaker som du själv kan så från frö. Vi har samlat dem under menyn “Fleråriga grönsaker” och hoppas kunna erbjuda fröer till fler spännande ätbara perenner framöver.Smultron 'Alexandria' och Rucola 'Vild/Italiensk'.