Information
En gammal, starkväxande batavia från Grenoble i sydöstra Frankrike. Den bildar ett medelstort till stort krispigt huvud. De krusiga bladen är ljusgröna i botten och övergår till mörkt vinrött ut mot kanterna. Rouge Grenobloise tål vår sommarvärme bra och är dessutom mycket köldtålig och trögblommande. Som ung kan den användas som plocksallat.
En portion innehåller cirka 30 pelleterade frön.
Artikelnummer: | 4145 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Lactuca sativa var. capitata crispum |
Botanisk familj: | Korgblommiga - Asteraceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 58 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkult: Mars-Maj/Direktså Maj-Augusti |
Sådjup: | 0,5 cm |
Grotid: | 5–8 dagar |
Plantavstånd: | 20–30 cm |
Radavstånd: | 35–50 cm |
Planthöjd: | 20–30 cm |
Plantläge: | Sol-halvskugga |
Skörd/blomning: | Juni-oktober |
Frö/g: | 20 frön |
Övrigt: | Pelleterade frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.