Information
Den vackraste syran med sina skinande ljusgröna blad och varmt blodröda stjälkar och bladnerver. Unga blad lyser upp varje sallad och bidrar med lite smaklig syra. Annars används den röda syran i soppor och stuvningar med mera, men framför allt till att ge djup och spänning åt delikata såser på de finaste krogarna. Syran smälter vid fräsningen i lite fett och höjer med sin milda syra den enklaste sås. Blomställningarna används som snittblomma och eternell. Förkultivera gärna för en tidigare skörd.
Den röda syran kommer ursprungligen från länderna kring Medelhavet. Men trots det självsår den sig gärna hos oss.
I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.
I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.
En portion innehåller ca 50 frön.
Artikelnummer: | K547 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Rumex sanguineus |
Botanisk familj: | Slideväxter - Polygonaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 50 |
Årighet: | Flerårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–juni |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 10-16 dagar |
Plantavstånd: | 60 cm |
Radavstånd: | 30-40 cm |
Planthöjd: | 30-40 cm |
Plantläge: | Sol–skugga |
Skörd/blomning: | Juli–frost |
Frö/g: | 1300 frön |
Övrigt: | Perenn |
Kulturarvssort: | Nej |