Röd Syra, ekofrö

Eko

Information

Den vackraste syran med sina skinande ljusgröna blad och varmt blodröda stjälkar och bladnerver. Unga blad lyser upp varje sallad och bidrar med lite smaklig syra. Annars används den röda syran i soppor och stuvningar med mera, men framför allt till att ge djup och spänning åt delikata såser på de finaste krogarna. Syran smälter vid fräsningen i lite fett och höjer med sin milda syra den enklaste sås. Blomställningarna används som snittblomma och eternell. Förkultivera gärna för en tidigare skörd.

Den röda syran kommer ursprungligen från länderna kring Medelhavet. Men trots det självsår den sig gärna hos oss.

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.

En portion innehåller ca 50 frön.


 

Artikelnummer:K547
Vetenskapligt namn:Rumex sanguineus
Botanisk familj:Slideväxter - Polygonaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:50
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:1 cm
Grotid:10-16 dagar
Plantavstånd:60 cm
Radavstånd:30-40 cm
Planthöjd:30-40 cm
Plantläge:Sol–skugga
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:1300 frön
Övrigt:Perenn
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så i omgångar under säsongen, 0,5 cm djupt. Det går också bra att förså tidigt under våren med ett inbördes avstånd på någon cm.

Avstånd

Håll 20 cm mellan plantorn och 40 cm mellan rader.

Skörd

Den röda syran bör skördas kontinuerligt. Gallrade blad är goda. Om bladen blir för gamla blir de träiga. De används i diverse grytor och soppor eller som sallat.

Frö

En portion innehåller ca 50 frön.