Information
Modern rädisa med jämna, helröda rötter. Kan få bli ganska stor och behåller ändå sitt fasta och milda, spröda kött längre än det flesta. Påminner mycket om gamla trotjänaren Cherry Belle, men är jämnare i storlek och kan få bli större utan att bli svampig. Så i omgångar ända fram i september i söder och augusti i norr. En portion innehåller ca. 200 frön.
Artikelnummer: | 5830 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Raphanus sativus var. radicula |
Botanisk familj: | Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 25 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–augusti |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 4-7 dagar |
Plantavstånd: | 1-3 cm |
Radavstånd: | 10-30 cm |
Planthöjd: | 15 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Maj–oktober |
Frö/g: | 80-130 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så glest 1-2 cm djupt när jorden reder sig på friland, i växthus och bänkar. Utvecklingstiden är kort (4-6 veckor). Så därför i omgångar med några veckors mellanrum ända fram till augusti-september. I växthus ännu längre.Avstånd
1-3 cm mellan plantorna och ett radavständ på 10-30 cm.Skörd
Skörda ofta. Låt inte rädisorna förväxa och bli svampiga. De håller sig någon vecka i kyl. Prova även tillagade rädisor. Kokta, stekta, grillade, etc.Frö
1g innehåller 80-130 frön. En portion sår över flera meter. Till 100 sträckmeter behövs minst 50g. I växthus och bänk åtgår 5-10g/m2.En portion innehåller ca. 300 frön.