Information
Vi tycker mycket om köttet hos Acorn squash, som Tuffy tillhör. Det är gult, torrt och perfekt för ungsbakning. Problemet har varit att hitta en pålitlig sort och ekologiskt odlat frö, men denna squash uppfyller alla våra kriterier.
Tuffy ger mörkt gröna, typiskt åsade frukter på kring 1
kg. De kan lagras en bra bit in på våren med bibehållen kvalitet. En portion innehåller ca. 8 frön.
Artikelnummer: | 3965 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Cucurbita pepo |
Botanisk familj: | Cucurbitaceae - Gurkfamiljen |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 100 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April-juni |
Sådjup: | 3 cm |
Grotid: | 6-10 dagar |
Plantavstånd: | 50-80 cm |
Radavstånd: | 90-130 cm |
Planthöjd: | 200-300 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Augusti–september |
Frö/g: | 2-10 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Fröet kan sås direkt på friland när jorden är ordentligt uppvärmd (min. 15°C). Det gror inte, utan ruttnar om jorden är kylig. Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca. 3 cm djupt i krukor med 2-4 frön i varje, ca. 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Spara 1-2 plantor och låt dem stå ganska varmt, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.Avstånd
Ge plantorna 50-80 cm i raden och håll 100-240 cm mellan raderna beroende på sort. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp, 180-240 cm ifrån varandra.Skörd
Låt frukterna växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 cm av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre.Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, ev. med lite ättika eller sprit i. Låt dem lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i ca. 10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.
Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på något mögelangrepp. Oftast vid skaft- eller blomändan. Vi har förvarat många frukter i över ett år på det sättet.
Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. Men kan inte lagras lika länge som C. maxima med bibehållen kvalité och smak.
För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st. De andra fruktanlagen och småfrukterna skäres bort och ätes som sommarsquash. Det går också att beskära rankorna om de blir för långa.
Vintersquash används på alla möjliga sätt. Ugnsbakad i halvor, gratinerad, stekt, stuvad, i soppor, grytor och såser och sötad i pajer, desserter och bakverk.