Long de Nice, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Vi har provat många sorter av arten moschata och nästan gett upp om att hitta någon som hinner ge mogen frukt på friland här i Sverige. Men efter tre säsonger vet vi att Long de Nice från Frankrike har en mycket god chans att ge riktigt stora, mogna frukter, åtminstone i zon 2 utan skydd. Frukterna är långa, upp till en halv meter och cylindriska med uppsvälld blomända där fröna är samlade. De väger mellan 2-5 kg och ger massor med trådfritt, ljust orange kött med lite sötma och en arom av muskot och avokado. Fullmogna är de halmfärgade. Innan dess mörkt gröna. Long de Nice klarar av att lagras riktigt länge.

En portion innehåller ca. 8 frön.


 

Artikelnummer:3920
Vetenskapligt namn:Cucurbita moschata
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:105
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juni
Sådjup:3 cm
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:2-10 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca 3 cm djupt ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Därefter kan du sätta dem lite svalare, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Ge plantorna 50-80 cm i raden och håll 100-240 cm mellan raderna beroende på sort. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp, 180-240 cm ifrån varandra.

Skörd

Låt frukterna växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 cm av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre.

Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, ev. med lite ättika eller sprit i. Låt dem lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i ca. 10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.

Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på något mögelangrepp. Oftast vid skaft- eller blomändan. Vi har förvarat många frukter i över ett år på det sättet.
Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. Men kan inte lagras lika länge som C. maxima med bibehållen kvalité och smak.

För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st. De andra fruktanlagen och småfrukterna skäres bort och ätes som sommarsquash. Det går också att beskära rankorna om de blir för långa.

Vintersquash används på alla möjliga sätt. Ugnsbakad i halvor, gratinerad, stekt, stuvad, i soppor, grytor och såser och sötad i pajer, desserter och bakverk.

Frö

Ungefär 8 frö per 1 gram.
En portion innehåller ca. 8 frön.