Spansk körvel, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Tillhör den flockblommiga familjen. Den är en flerårig, stor och kraftig växt som är mycket härdig och ofta självsår sig. Föredrar fuktighetshållande och näringsrik jord, gärna i ett lite skuggigt läge.

Hela plantan används för sin nötliknande och söta smak. Omogna och mogna frön i efterrätter. Blad i sallader, omeletter, soppor, stuvningar, till sura rabarber, krusbär etc. Roten njutes färsk eller tillagad. Spansk körvel är milt antiseptisk och bra för matsmältningen.

Fröna förlorar sin grobarhet mycket snabbt och bör helst sås på hösten eller riktigt tidigt på våren. De behöver en köldperiod för att gro. Så vid senare vårsådd kan man efterlikna hösten och vintern genom att låta sådden stå inomhus i en månad och sedan en månad i köldfacket i kylen.

I vår artikel Odla fleråriga grönsaker kan du läsa mer om perennernas fördelar och få tips på hur du odlar dem.

En portion innehåller ca 30 frön.


Fleråriga grönsaker


 

Artikelnummer:K540
Vetenskapligt namn:Myrrhis odorata
Botanisk familj:Flockblomstriga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Flerårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Februari–mars / augusti–november
Sådjup:2 cm
Grotid:2-3 månader
Plantavstånd:70-80 cm
Radavstånd:80-100 cm
Planthöjd:120 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–augusti
Frö/g:20 frön
Övrigt:Stratifieras
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Fröna förlorar sin grobarhet mycket snabbt och bör helst sås på hösten eller riktigt tidigt på våren. De behöver en köldperiod för att gro. Så vid senare vårsådd kan man efterlikna hösten och vintern genom att låta sådden stå inomhus i en månad och sedan en månad i köldfacket i kylen. Så de stora, bruna fröna ca. 2 cm. djupt. 

Avstånd

Trivs den Spanska Körveln behöver den stor plats. Gärna 70-80 cm i raden.

Skörd

Hela plantan används för sin nötliknande och söta smak. Omogna och mogna frön i efterrätter. Blad i sallader, omeletter, soppor, stuvningar, till sura rabarber, krusbär etc. Roten njutes färsk eller tillagad. Spansk körvel är milt antiseptisk och bra för matsmältningen.

Frö

1 g är ca. 20 frön.
En portion innehåller ca. 30 frön.