French Breakfast, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

En mycket fin, avlång, rosenröd rädisa med vit nederdel. Den har ett milt och sprött kött av bästa kvalitet. French Breakfast, som är en av våra favoriter, växer ytligt och har liten blast. Kan ofta skördas först, men låt den inte förväxa. Roten blir lätt svampig i mitten då. Den fanns i fröhandeln redan 1885. En portion innehåller ca 300 frön.


 

Artikelnummer:5850
Vetenskapligt namn:Raphanus sativus var. radicula
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:24
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:1-3 cm
Radavstånd:10-30 cm
Planthöjd:15 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Maj–oktober
Frö/g:80-130 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så glest 1-2 cm djupt när jorden reder sig på friland, i växthus och bänkar. Utvecklingstiden är kort (4-6 veckor). Så därför i omgångar med några veckors mellanrum ända fram till augusti-september. I växthus ännu längre.

Avstånd

1-3 cm mellan plantorna och ett radavständ på 10-30 cm.

Skörd

Skörda ofta. Låt inte rädisorna förväxa och bli svampiga. De håller sig någon vecka i kyl. Prova även tillagade rädisor. Kokta, stekta, grillade, etc.

Frö

1g innehåller 80-130 frön. En portion sår över flera meter. Till 100 sträckmeter behövs minst 50 g. I växthus och bänk åtgår 5-10 g/m2.
En portion innehåller ca 300 frön.