Information
En mycket fin, avlång, rosenröd rädisa med vit nederdel. Den har ett milt och sprött kött av bästa kvalitet. French Breakfast, som är en av våra favoriter, växer ytligt och har liten blast. Kan ofta skördas först, men låt den inte förväxa. Roten blir lätt svampig i mitten då. Den fanns i fröhandeln redan 1885. En portion innehåller ca 300 frön.
Artikelnummer: | 5850 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Raphanus sativus var. radicula |
Botanisk familj: | Korsblommiga - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 24 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–augusti |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 4-7 dagar |
Plantavstånd: | 1-3 cm |
Radavstånd: | 10-30 cm |
Planthöjd: | 15 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Maj–oktober |
Frö/g: | 80-130 frön |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
Så glest 1-2 cm djupt när jorden reder sig på friland, i växthus och bänkar. Utvecklingstiden är kort (4-6 veckor). Så därför i omgångar med några veckors mellanrum ända fram till augusti-september. I växthus ännu längre.Avstånd
1-3 cm mellan plantorna och ett radavständ på 10-30 cm.Skörd
Skörda ofta. Låt inte rädisorna förväxa och bli svampiga. De håller sig någon vecka i kyl. Prova även tillagade rädisor. Kokta, stekta, grillade, etc.Frö
1g innehåller 80-130 frön. En portion sår över flera meter. Till 100 sträckmeter behövs minst 50 g. I växthus och bänk åtgår 5-10 g/m2.En portion innehåller ca 300 frön.