Mini Butternut, ekofrö

Eko Nyhet

Information

Denna lilla pärla är tidig för att vara en butternutpumpa och dessutom exemplarisk för långlagring. Den har en utmärkt, nötaktig smak och lämpar sig mycket bra både till ungsbakning och till soppa. Frukterna blir 15–20 cm långa och knubbigt päronformade med ett ljusbrunt skal. Köttet är gulorange och djupnar i färgen ju mer mogen frukten blir – färgen beror på de rika halterna av betakaroten. Plantan är rankande och det är alltid spännande att lyfta på bladverket för att titta efter hur många frukter den har producerat – tre till fem stycken per planta är inget ovanligt. Skörda innan frost och låt frukterna eftermogna ett par veckor till dess att skalet har nått en ljust nötbrun ton. Butternutsquash kan eftermogna i 3–6 månader för att uppnå en mjukare och rundare smak. Ettårig. 

En portion innehåller ca 8 frön.


 

Artikelnummer:3910
Vetenskapligt namn:Cucurbita moschata
Botanisk familj:Gurkväxter - Cucurbitaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:100
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Ja
Såtid:April–maj
Sådjup:2-3 cm
Groningstemperatur:23-25 grader
Grotid:6-10 dagar
Plantavstånd:50-80 cm
Radavstånd:90-130 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti–september
Frö/g:10-15 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Säkrast är att dra upp plantor inomhus eller i drivbänk. Så ca 3 cm djupt ca 4 veckor innan beräknad utplantering. Håll ca 23-25 grader tills fröna grott. Därefter kan du sätta dem lite svalare, ljust och luftigt. Avhärda dem successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är helt förbi. Squash har känsliga rötter, så var försiktig vid planteringen.

Avstånd

Ge plantorna 50-80 cm i raden och håll 100-240 cm mellan raderna beroende på sort. Vid grupplantering: 3-4 plantor/grupp, 180-240 cm ifrån varandra.

Skörd

Låt frukterna växa så länge som möjligt. Men skörda, med 5 cm av skaftet, innan frosten når dem. Frostskador försämrar hållbarheten betydligt. Det kraftiga bladverket brukar skydda frukterna mot den första nattfrosten. Ju mer mogna de är, desto längre går de att lagra och smakar bättre.

Är frukterna smutsiga, så torka av dem med vatten, ev. med lite ättika eller sprit i. Låt dem lufttorka och bilda korkvävnad inomhus efter skörden. Idealet är ett luftigt utrymme med en temperatur på 25-32°C i ca. 10 dagar. En värmefläkt gör god nytta om man har en stor skörd. Förvara dem sedan på ett svalt (7-16°C) och torrt ställe med god luftcirkulation. De bör helst inte ligga emot varann.

Det enklaste sättet att förvara frukterna är att bara lägga dem som prydnad på en hylla i köket eller i ett rum och sedan äta upp dem efterhand. Eller så snart de visar tecken på något mögelangrepp. Oftast vid skaft- eller blomändan. Vi har förvarat många frukter i över ett år på det sättet.
Vintersquash av arten C. pepo kan lagras utan att genomgå speciell torkning. Men kan inte lagras lika länge som C. maxima med bibehållen kvalité och smak.

För att påskynda tillväxt och mognad av frukterna, kan man låta varje planta bära 2-3 st. De andra fruktanlagen och småfrukterna skäres bort och ätes som sommarsquash. Det går också att beskära rankorna om de blir för långa.

Vintersquash används på alla möjliga sätt. Ugnsbakad i halvor, gratinerad, stekt, stuvad, i soppor, grytor och såser och sötad i pajer, desserter och bakverk.

Frö

Ungefär 13 frö per 1 gram.
En portion innehåller ca 8 frön.