Persilja
Petroselinum crispum/latifolium
Persilja är en användbar krydda i maten, både för sin smak och sin starka gröna färg. Den innehåller dessutom mycket vitaminer och järn. Fröna är lite tröga i starten, men när persiljan väl har kommit upp trivs den i de flesta jordar.
Intensivt grön persilja med de krusigaste bladen. Den står länge på hösten utan att...
Mer info →Är en ursprunglig italiensk persilja med ganska stora, släta och mörkt gröna,...
Mer info →Den verkliga giganten bland persiljorna. Den buskiga och kraftiga plantan kan bli ända...
Mer info →Sådd
Så tidigt, ca. 1 cm djupt. Fröna gror mycket långsamt, i synnerhet i kall jord. (Enligt gammal folktro skulle persiljan sju gånger till helvetet innan den grodde.) För att påskynda groningen, kan man lägga fröna i ljummet vatten ett dygn före sådd. Torka av dem och så sedan. Också vattning i såraden underlättar groningen.
Så vid midsommar för att få speciell övervintringspersilja som ger en mycket fin, tidig skörd fram till försommaren. Därefter går de övervintrade plantorna i blom och smaken försämras. Eller så riktigt sent på hösten för en extra tidig groning på våren.
Avstånd
Gallra till 5–10 cm om ni vill ha riktigt kraftiga plantor. Vid gles sådd kan man annars utesluta gallringen. Radavstånd 20–45 cm.Skörd
Plocka bladen efterhand, långt in på senhösten. Täckta, övervintrande plantor ger en tidig vårskörd. Persilja är godast färsk, men den kan också torkas eller frysas med hyggligt resultat, speciellt den slätbladiga.Frö
Mer information
Läs om hur du fröodlar persilja här.