Kålrot
Brassica napus var. napobrassica
Kålroten är en mycket tålig och tacksam grönsak som kan växa i de flesta jordar. Förr odlades den i stora skala i Sverige och var vanlig föda åt både människor och djur.
Är en gammal kålrot från Ryssland som vi selekterat och uppförökat sedan början av...
Mer info →Är en gammal trotjänare från Tyskland. Den ger en mycket fin, slät rot med gul...
Mer info →En, ny frisk kålrot med violett nacke och en kraftigt gul undersida. Motståndskraftig...
Mer info →Mer information
Från början kommer den från Schweiz. En förutseende botanist, Gaspard Bauhin, gjorde serier av korsningar mellan majrova och andra kålarter och lyckades hitta kålrotens kombination. Norra Europa visade sig snabbt vara den nya rotens rätta miljö. En del forskare hävdar däremot att kålroten är en vild korsning eller mutation och härstammar från europeiska Ryssland.
Nu för tiden har den tyvärr tappat mycket av sin status och trängs undan av "finare" grönsaker. Den gamla rovan (B. rapa) är en annan art än kålroten.
Läs om hur du fröodlar kålrot här.