Kålrot

Brassica napus var. napobrassica

Kålroten är en mycket tålig och tacksam grönsak som kan växa i de flesta jordar. Förr odlades den i stora skala i Sverige och var vanlig föda åt både människor och djur.

Krasnoselskaja, ekofrö

Wilhelmsburger, ekofrö.

Lomonde, ekofrö

Mer information

Kålroten, som kallas "swede" svensk  i en stor del av världen, är egentligen inte en svensk rotfrukt. Men den växer bra här och odlades mycket här i Sverige under 1700- och 1800-talen, som näringsrik föda både till människor och djur.

Från början kommer den från Schweiz. En förutseende botanist, Gaspard Bauhin, gjorde serier av korsningar mellan majrova och andra kålarter och lyckades hitta kålrotens kombination. Norra Europa visade sig snabbt vara den nya rotens rätta miljö. En del forskare hävdar däremot att kålroten är en vild korsning eller mutation och härstammar från europeiska Ryssland.

Nu för tiden har den tyvärr tappat mycket av sin status och trängs undan av "finare" grönsaker. Den gamla rovan (B. rapa) är en annan art än kålroten.

Läs om hur du fröodlar kålrot här.