Kronärtskocka

Cynara cardunculus

Kronärtskockan kallas ibland för "köksträdgårdens aristokrat", och det är lätt att förstå varför. Den tronar med stora, silvergröna blad och kraftiga blomstjälkar som ofta blir över en meter höga. Man äter de outslagna blomknopparna, som är en delikatess.

Green Globe, ekofrö

Imperial Star, ekofrö

Tavor, ekofrö

Mer information

Kronärtskockan tillhör den korgblommiga familjen och har sitt vilda ursprung i Sydeuropa och har selekterats i många hundra år. Den är egentligen flerårig, men odlas oftast som ettårig hos oss. Det är bara i de södra delarna av landet som den har en chans att övervintra, skyddad mot stark kyla av ett tjockt täckmaterial.

Kronärtskocka odlas för sina outslagna blommor. Växten är imponerande och vacker med sina stora silvergröna blad och sina kraftiga blomstjälkar som lätt blir mer än meterhöga.

Oskördade utslagna blommor används torkade i blomsterarrangemang.