Sallats- och drivcikoria
Cichorium inbytus och C. endivia
Cikoria är en perenn växt som framför allt odlas i Italien och Frankrike. Den finns i flera varianter med mer eller mindre tydlig beska, och passar bra för att bryta av en mildare salladsmix. Rotcikorian används också för att göra kaffesurrogat.
'Italiensk maskros' kallas denna cikoria som har maskroslika, långa, mörkgröna, djupt...
Mer info →Kallas även Suga Loaf. Kombinerar cikorians beska med en tilltalande sötma. Huvudet,...
Mer info →Snygg, elegant sallat från Treviso i norra Italien. Huvudet är torpedformat och...
Mer info →Kallas även Brussels Witloof och den som i mataffären går under namnet Endive....
Mer info →Italiensk friséesallat (cikoria) med krusiga och starkt flikiga blad. Det stora, löst...
Mer info →Visst finns det en beska i bladen, det ska det vara hos cikoriorna. Men vid jämförelse...
Mer info →Mycket vacker sallat från Italien. Uppskattad åtminstone sedan 1700-talet. Bladen är...
Mer info →Sådd
Så 1 cm djupt när jorden blivit uppvärmd (min. 10°C). I kall jord ökar stocklöpningsrisken. Cikorian kan också förkultiveras och planteras ut när frostrisken är över.Avstånd
Gallra till 20-30 cm mellan plantorna och ha 40-50 cm mellan raderna.Skörd
Frö
1g är ca 500 frön. En portion sår minst 5 meter. Till 100 sträckmeter behövs 7-10g.Mer information
Sallatscikorian finns i många varianter. Allt ifrån spretiga maskrosliknande gröna blad till knutna röda huvuden (radicchio). Escarole har bredare, slätare blad, medan Frissé har djupt flikiga och krusiga. Båda har ett löst knutet huvud med ett blekt, milt inre. För att ytterligare bleka bladen kan ytterbladen bindas upp eller hela plantan täckas några dagar innan skörd.
Läs mer om hur du fröodlar cikoria här.