Information
En vacker och omtyckt japansk kålväxt med extra mild smak. Den är mycket lättanvänd både rå och tillagad. Den bildar tidigt en yvig bukett av djupt skurna, fransiga, mörkröda blad med smala stjälkar.
Hela plantan kan skäras ner för fler skördar, den kommer snabbt igen med nya blad. Röd mizuna tål flera minusgrader.
En portion innehåller ca 400 frön.
En portion innehåller ca 400 frön.
Artikelnummer: | 1017 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Brassica rapa var. nipposinica |
Botanisk familj: | Korsblommiga - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 40 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Mars–april / juli–augusti |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 3-5 dagar |
Plantavstånd: | 5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 30 cm |
Plantläge: | Sol-halvskugga |
Skörd/blomning: | Maj / augusti–oktober |
Frö/g: | 300-500 frön |
Övrigt: | Långdagsväxt |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så fröna i omgångar från tidigaste vår till sena sommaren. De sås glest, ca 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.
Avstånd
Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.Skörd
Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.
Frö
1g innehåller 300-500 frön. En portion räcker för att så 3-6 meter. För 100 sträckmeter behövs ca 10g.En portion innehåller ca 400 frön.