Information
En vacker blandning av flera grönkålssorter med allt ifrån starkt krusiga och buckliga till nästan helt släta blad. Färgerna går från mörkt grönt till blågrått, purpur och nästan svart.
Normalt brukar vi förkultivera grönkål några veckor innan utplantering, men denna blandning lämpar sig också för direktsådd. Efter en första skörd av småblad kan plantorna gallras i omgångar för att till sist ge plats för fullvuxna plantor.
Allt går att äta färskt eller tillagat.
Artikelnummer: | 5245 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Brassica oleracea var. sabellica. |
Botanisk familj: | Korsblommiga - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 65 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: mars–juni |
Sådjup: | 1 cm |
Groningstemperatur: | 18-25 °C |
Grotid: | 4-7 dagar |
Plantavstånd: | 50 cm |
Radavstånd: | 50-60 cm |
Planthöjd: | 50-60 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juli–december |
Frö/g: | 200-300 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så glest inomhus eller i drivbänk, ca 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20 °C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14 °C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Ofta sås grönkål direkt på friland, ca 1 cm djupt, från det att jorden blivit något uppvärmd till i slutet av juni.
Avstånd
Håll omkring 50 cm mellan plantorna och 50-60 cm mellan raderna. Lämpar sig också mycket bra att direktså eller plantera tätare för skörd av småblad eller mellanstora, delikata blad.Skörd
Grönkålen är vinterhärdig och smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Men den är god även innan frosten kommit. Bladen skördas efterhand under hela hösten och vintern. De går att torka i svag värme eller frysa efter förvällning.