Yorokobi, ekofrö

Eko

Information

Lågväxande, kompakt och tät pac choi med något ljusgröna blad och breda, vita, mycket spröda stjälkar. Den är snabb och tål flera frostnätter på hösten.

Som alla standardsorter av pac choi ska Yorokobi inte sås under senvåren och sommaren, eftersom vår ljusa försommar lockar dem att gå i blom istället för att producera blad. Allra bäst blir skörden vid sådd efter juli, men det går också jättebra att så tidigt på våren för att få en tidig skörd i april.

En portion innehåller ca 100 frön.


 

Artikelnummer:1060
Vetenskapligt namn:Brassica rapa var. chinensis
Botanisk familj:Korsblommiga - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:55
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars / juli–augusti
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:10-22 grader
Grotid:3-5 dagar
Plantavstånd:5-10 cm småblad/20-35 cm hel planta
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:30 cm
Plantläge:Sol-halvskugga
Skörd/blomning:April-maj / augusti–oktober
Frö/g:300-500 frön
Övrigt:Långdagsväxt
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så fröna i omgångar, helst under tidig vår eller från mitten av juli. Undvik dock att så precis innan midsommar då dagarna är som längst. Frön sådda kring mitten av juli brukar ge den bästa skörden.
De sås glest, ca 1 cm djupt, direkt på friland eller i drivbänkar och växthus för en extra tidig eller sen skörd.

Avstånd

Gallras till ett inbördes avstånd på 20-35 cm. Gallringsplantorna går utmärkt att äta. Håll 35-50 cm mellan raderna vid radsådd.

Skörd

Börja plocka bladen tidigt. Plantorna växer fort och de mer eller mindre samlade huvudena skördas efter hand. Flera av kålsortena går i blom på sommaren, så vänta inte med skörden. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor etc.

Frö

1g innehåller 300-500 frön. För 100 sträckmeter behövs ca 10g.
1 portion innehåller ca100 frön.