Information
Flerårig
art av anisisop med vita blomkolvar på 60–80 cm höga, stadiga stjälkar.
Den är härdig och klarar våra kalla vintrar utan problem. Blötan är ett
betydligt större hot mot dess övervintring, så väldränerad jord är att
föredra.
Bladen, med sin kryddiga smak av anisfrö och mynta, använder vi till smaksättning, framför allt i teer. Bin och andra insekter älskar de nektarrika blommorna.
En portion innehåller ca 100 frön.
Artikelnummer: | K126 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Agastache rugosa |
Botanisk familj: | The Mint Family - Lamiceae |
Ekologiskt: | Ja |
Årighet: | Flerårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkult: April-Maj |
Sådjup: | 0,2 cm |
Grotid: | 10-30 dagar |
Plantavstånd: | 20 cm |
Radavstånd: | 30 cm |
Planthöjd: | 80 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juni-September |
Ätbara frön: | Nej |
Frö/g: | 7000 frön |
Övrigt: | Ljusgroende |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så de små fröna inomhus i mars-april mycket grunt och plantera ut på 30 cm avstånd när risken för frost är över.Avstånd
Håll ett avstånd på 30 cm mellan plantorna.Skörd
Hela växten doftar starkt av anis och mynta och bladen används som krydda och till té.Frö
1 g innehåller ca 7 000 frön.En portion innehåller ca 100 frön.