Information
En vacker variant av långböna med mörkröda, mycket långa baljor. Vänta inte med skörden – förvuxna blir de grova och oätliga, men som unga, släta är de en delikatess.
Långbönan är senare i utveckling än vanliga störbönor, så den bör förkultiveras innan den planteras ut i växthuset. Den kommer från de varma delarna av Asien och lämpar sig inte för våra ostadiga somrar utomhus. Plantan slingrar sig lätt upp till två meter eller mer.
Långbönan kallas också spagettiböna.
En portion innehåller ca 15 frön.
Artikelnummer: | 8750 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Vigna unguiculata |
Botanisk familj: | Ärtväxter - Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 80 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkult: Mars-April |
Sådjup: | 3–5 cm |
Groningstemperatur: | 22-27 grader |
Grotid: | 7-10 dagar |
Plantavstånd: | 10–15 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 200–300 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli–frost |
Ätbara frön: | Ja |
Frö/g: | 2-4 frön |
Övrigt: | Växthus |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Långbönan behöver en lång säsong och mycket värme. Förså inomhus på en varm plats, 3-5 cm djupt i mars/april. Plantera ut i växthus när det inte längre är risk för frost.Avstånd
Plantorna kan bli stora, så håll om möjligt håll det större avståndet. Plantavstånd 10-15 cm och 35-50 cm mellan rader.Skörd
Långbönan tar relativt lång tid på sig att mogna. Skörda baljorna allteftersom de vuxit till sig och nästan mognat. Använd dem som brytbönor. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.Frö
1g innehåller 2 - 4 frön.En portion innehåller ca 15 frön.