Information
Gloria är en tanninfri åkerböna med särskilt hög proteinhalt. Den tillhör samma art som bondböna, Vicia faba, och påminner mycket om den i smaken, men Glorias bönor är mindre. Eftersom de tillhör samma art kan åkerbönan och bondbönan korsa sig med varandra.
Gloria blir cirka 80 cm hög, med stadig stjälk och vita blommor. Den mognar tidigt och är en utmärkt proteinkälla som har uppmärksammats som människoföda på senare år. Traditionellt har den främst odlats som kraftfoder till djurhållningen.
En portion innehåller cirka 100 frön.
En portion innehåller cirka 100 frön.
Artikelnummer: | 8988 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Vicia faba |
Botanisk familj: | Ärtväxter - Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 85 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Mars-Maj |
Sådjup: | 6-8cm |
Grotid: | 10-15 dagar |
Plantavstånd: | 10-15 cm |
Radavstånd: | 40-60 cm |
Planthöjd: | 80-90 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli-September |
Frö/g: | 2-3 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Fröerna kan sås tidigt på våren, så snart jorden reder sig, ca. 5 cm djupt. De är inte, som andra bönor, lika känsliga för kall jord. Bönorna gror vid 4-5 °C i jorden.Avstånd
Mellan plantorna 10-15 cm och 40-60 cm mellan raderna. Vid dubbelrad ca. 15 cm.Skörd
Baljorna plockas och spritas efter hand hela sensommaren och hösten. De grågröna fröna används till soppor, puréer och grytor eller sauterade med kryddor i olja. De kan också frysas efter förvällning och som mogna torkas för vintern. Många föredrar att skala bönorna efter ett uppkok, likt mandel, för att få bort det något beska skalet.Hela unga baljor, där fröna just börjat utvecklas, är delikata, lätt kokta eller stekta.