Information
Gråärt är en traditionell basföda hos oss i norr. Det finns flera olika varianter spridda över hela landet och har varit en mycket viktig proteinkälla i långa tider. Det finns belägg för att även vikingarna odlade den och det gjorde dem stora och starka.
Nu kan vi erbjuda gråärt i lite större förpackningar för er som vill odla mer. Den här sorten har inget specifikt namn, utan kallas enbart stor gråärt. Vilket antyder att sorten är högväxande och ger baljor med extra stora ärter. Utsädet är odlat i Sverige och ekologiskt certifierat.
Gråärt har fått en renässans i vår matlagning efter att i långa tider varit ansedd som fantasilös nödföda. Ofta serverades den som en grov gröt med mjölk. Nog blev man mätt, men så spännande kulinariskt kan det inte ha varit. Nu behandlar vi ärten helt annorlunda. Som en delikatess med sin fylliga ärtsmak. Som ensamrätt med lite olja och salt, eller förkokt i sallader, som biffar eller i grytor och soppor etc.
En portion innehåller ca 60 frön och sår minst 4–5 meter.
En portion innehåller ca 60 frön och sår minst 4–5 meter.
Artikelnummer: | 9350 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum var.arvense |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 73 |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–juni |
Sådjup: | 3 cm |
Grotid: | 7-10 dagar |
Plantavstånd: | 5-8 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 200 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli–frost |
Frö/g: | 2-4 frön |
Kulturarvssort: | Ja |