Information
Ännu en fantastiskt vacker sallat. Glänsande, småbuckliga, mörkvioletta blad mot en grön botten. Som de flesta huvudsallater har även Sebastiano den milda, något söta, smöriga mjällheten i sina blad. Huvudsallat har i den ökande variationen av sallater hamnat i bakvattnet, vilket den absolut inte förtjänar. Den är motståndskraftig mot kantbränna på bladen och dessutom resistent mot svampsjukdomarna Bremia 16-27 och 29.
En portion innehåller ca 30 pelleterade frön. 5g innehållar ca 150 pelletrerade frön.
Artikelnummer: | 4347 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Lactuca sativa var. capitata |
Botanisk familj: | Korgblommiga - Asteraceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 60 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: mars–maj / Direktsådd: maj–augusti |
Sådjup: | 0,5 cm |
Grotid: | 5-8 dagar |
Plantavstånd: | 25-30 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 20-30 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juni–oktober |
Frö/g: | 700–1100 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så glest och ca. 0,5 cm djupt. Fröna behöver ljus och en temperatur under 18°C för att gro. Högre temperatur ger sen och svag groning.Sallat kan drivas mycket tidigt i växthus (jordtemp. minst. 5°C) eller sås inomhus och i drivbänk 3-5 veckor innan utplantering på friland. Avhärda plantorna successivt. Plantera dem grunt och vattna. Väl avhärdade tål de flesta flera minusgrader.
Direktsådd kan ske så snart jorden reder sig. Vattna i såraden om jorden är torr. Det sänker också temperaturen lite vid högsommarsådd. För att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren och hösten, så i omgångar eller flera sorter med olika utvecklingstid. Sen höstsådd för övervintring kan lyckas även i Norrland.