Information
Jättelång, delikat böna från Asien. De gröna, slanka baljorna blir lätt 40-60 cm långa och har en smak som står i en klass för sig. Utsökta.
Långbönor används på många sätt. Färska, lätt kokta, wokade, stekta, ångade eller inlagda i vinäger.
En portion innehåller ca 15 frön, 5g innehåller ca 50 frön och 20g innehållar ca 200 frön.
Långbönor används på många sätt. Färska, lätt kokta, wokade, stekta, ångade eller inlagda i vinäger.
En portion innehåller ca 15 frön, 5g innehåller ca 50 frön och 20g innehållar ca 200 frön.
Artikelnummer: | 8730 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Vigna unguiculata |
Botanisk familj: | Ärtväxter - Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 75 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkult: Mars-April |
Sådjup: | 3-5 cm |
Grotid: | 7-14 dagar |
Plantavstånd: | 10-15 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli–frost |
Frö/g: | 2-4 frön |
Övrigt: | Sås i varm jord |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Långbönan behöver en lång säsong och mycket värme. Förså gärna inomhus, 3-5 cm djupt, i mars-april. Plantera ut efter att all frostrisk är över.Avstånd
Plantorna kan bli stora, så håll om möjligt håll det större avståndet. Plantavstånd 10-15 cm och 35-50 cm mellan rader.Skörd
Långbönan tar relativt lång tid på sig att mogna. Skörda baljorna allteftersom de vuxit till sig och nästan mognat. Använd dem som brytbönor. Det går att frysa bönorna efter förvällning eller att torka dem. Konservering är en gammal beprövad metod att ta tillvara färska bönor, likaså syrning.Frö
1g innehåller 2 - 4 frön. För 100 sträckmeter behövs 400 - 600g och till 1000 kvm åtgår 7-13 kg.En portion innehåller ca 15 frön.