Information
Är en enastående vacker och elegant aubergine med sitt kraftigt lavendel-rosa skal. Köttet innanför är bland det vitaste och mildaste man kan hitta bland auberginerna. Och det blir aldrig bittert.
Frukterna skördas normalt då de är kring 15 cm. långa, men även fullvuxna bamsar på nära ett kilo, 20 cm. långa och drygt tio cm i diameter, behåller sitt fina kött.
Plantan är stadig och blir kring 40-50 cm. hög. Den är snabb och hinner ge mycket om sommaren är normal. Som all aubergine gillar den sol och värme. Rosita utvecklades i Puerto Rico på 1940-talet.
En portion innehåller ca. 20 frön.
Artikelnummer: | 7820 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Solanum melongena |
Botanisk familj: | Potatisfamiljen - Solanaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 70 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: januari–mars |
Sådjup: | 0,5 cm |
Grotid: | 7-14 dagar |
Plantavstånd: | 50-60 cm |
Radavstånd: | 50-70 cm |
Planthöjd: | 40-50 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Augusti–frost |
Frö/g: | 200 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så inomhus, 0,5 cm djupt, från januari t.o.m. början av mars. Håll 24-30°C under groningen och kring 20°C efter uppkomsten. Sänk temp. successivt för att avhärda plantorna innan utplanteringen. Grotid ca 2-4 veckor.Avstånd
5-7 cm under förkultiveringen och sedan 50-60 cm inbördes avstånd vid planteringen. Äggplantan kan toppas vid 25 cm höjd, om man vill ha en buskigare planta. Låt 3 grenar utvecklas.Skörd
Plocka frukterna regelbundet för att stimulera till ny fruktsättning. De håller sig några veckor på en sval plats. Aubergine äts stekt, rostad, bakad, rå, kokt etc. etc.Frö
1g är ca. 200 frön.En portion innehåller ca. 20 frön.