Heraut, ekofrö

Eko

Information

En ny snabbväxande, medelhög (120-140 cm.) sockerärt med förhållandevis stora, raka, fina baljor för att vara så tidig. Baljorna är jämna i storlek och spröda och söta. Den har i våra försök blivit skördefärdig strax efter sprintern Norli. Heraut är en modern variant av gamla "Vroege (Early) Hendriks" och har en lång skördeperiod om den skördas kontinuerligt. En portion innehåller ca 40 frön.


 

Artikelnummer:9250
Vetenskapligt namn:Pisum sativum var. saccharatum
Botanisk familj:Fabaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:56
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:April–juli
Sådjup:3-4 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:5-8 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:120-140 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–frost
Frö/g:2-4 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Sockerärten kan sås så snart jorden reder sig och sedan i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.

Avstånd

Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.

Skörd

Sockerärterna skördas innan fröna utvecklats nämnvärt och hela baljorna äts.
Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.

Frö

1g är 2-4 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 600-900g.
En portion innehåller ca 40 frön och sår ca 2-3 meter.