Information
En ny snabbväxande, medelhög (120-140 cm.) sockerärt med förhållandevis stora, raka, fina baljor för att vara så tidig. Baljorna är jämna i storlek och spröda och söta. Den har i våra försök blivit skördefärdig strax efter sprintern Norli. Heraut är en modern variant av gamla "Vroege (Early) Hendriks" och har en lång skördeperiod om den skördas kontinuerligt. En portion innehåller ca 40 frön.
Artikelnummer: | 9250 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Pisum sativum var. saccharatum |
Botanisk familj: | Fabaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 56 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–juli |
Sådjup: | 3-4 cm |
Grotid: | 7-10 dagar |
Plantavstånd: | 5-8 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 120-140 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juni–frost |
Frö/g: | 2-4 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Sockerärten kan sås så snart jorden reder sig och sedan i omgångar från vår till sommar. Så ärterna ca 3 cm djupt, eventuellt lite djupare vid sommarsådd för fuktens skull.Avstånd
Så med 5-8 cm plantavstånd och 35-50 cm mellan raderna. Ärter kan också sås i dubbelrader med 10-15 cm radavstånd eller bredsås i breda band. Höga och medelhöga sorter behöver stöd att klättra på.Skörd
Sockerärterna skördas innan fröna utvecklats nämnvärt och hela baljorna äts.Ärter tål någon minusgrad på hösten, men blir lätt fläckiga och förlorar sin sprödhet efter några frostnätter. Alla typer av ärter ätes färska, kokta eller stekta etc. De torkas, fryses och konserveras.
Frö
1g är 2-4 frön. Till 100 sträckmeter åtgår 600-900g.En portion innehåller ca 40 frön och sår ca 2-3 meter.