Borlotto Lingua di Fuoco, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Högväxande borlottoböna.


Vi svenskar börjar så sakteliga få upp ögonen för spritbönans delikata, halvmogna, nötaktiga bönor. Detta är en traditionell, högväxande störböna från Italien.

Precis som den lågväxande varianten kan den skördas i alla stadier: först som grön brytböna, därefter som fullmatade, mjälla, omogna spritbönor och slutligen, om baljorna får hänga kvar, som torr kokböna.


Den höga borlotton börjar ge baljor lite senare än vad den låga gör, men den ger sedan mycket skörd på liten yta ända fram till att frosten sätter stopp. Den passar även bra att odla i växthus för en tidigare och längre skörd.


Störbönor kan bli upp till tre meter höga och behöver ordentligt stöd att klättra på. De har inga klängen som t.ex. ärter, utan skruvar sig motsols kring stödet.


En portion innehåller ca. 40 frön.


 

Artikelnummer:8590
Vetenskapligt namn:Phaseolus vulgaris
Botanisk familj:Fabaceae - Ärtfamiljen
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Juni
Sådjup:3-5 cm
Grotid:7-10 dagar
Plantavstånd:10-15 cm
Radavstånd:35-50 cm
Planthöjd:200-300 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:2-4 frön
Övrigt:Sås i varm jord 
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Det går inte att så för tidigt. För att fröna ska gro och inte ruttna, måste jorden vara uppvärmd till minst 12°C, helst 16°C för obetade frön. Så bönorna 3-5 cm djupt.

Avstånd

Mellan plantorna 10-15 cm och mellan raderna 35-50 cm. I bäddar kan raderna stå närmare varandra. Men var försiktig. Bönor ska växa luftigt. I ett fuktigt klimat är det bäst att välja ett större rad och plantavstånd. Bönfläcksjukan, en vanlig svampsjukdom, kan lätt drabba växterna, speciellt om de står för tätt.

Skörd

Spritbönan är en försummad grönsak, som kan njutas i nästan alla stadier. Inte bara som "Bruna bönor". Baljorna kan användas som haricots verts, och de fullmatade, omogna fröna används som ensamrätt eller i grytor, soppor etc. De går också utmärkt att konservera och frysa.

De är oftast tåliga mot sjukdomar och snabba att växa, men för att få en helt mogen, torr böna i mellersta och norra Sverige, bör man de flesta somrar odla den under någon skyddsduk.
10 sträckmeter ger minst 7-10 hg torra bönor för vinterförvaring.

Frö

1g innehåller 2-4 frön. En portion innehåller ca. 40 frön och sår mellan 4 och 6 meter. För 100 sträckmeter behövs 400-600g och till 1000 kvm. åtgår 7-13 kg.