Information
En medelsen, storväxt spetskål med speciellt fin, söt smak. Exemplar på över 60 cm. höjd och 30 cm. bredd vid basen, finns rapporterade. Huvudet har en liten inre stock, är mycket fast för att vara en spetskål och står skördefärdigt längre än vad spetskål normalt gör. Filderkraut odlas framför allt för färskkonsumtion, men även för tillverkning av surkål. Lagringstiden är begränsad. En portion innehåller ca. 100 frön.
Artikelnummer: | 5485 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Brassica oleracea var. capitata conica |
Botanisk familj: | Korsblommig - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 75 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: mars–juni |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 4-7 dagar |
Plantavstånd: | 30-50 cm |
Radavstånd: | 50-70 cm |
Planthöjd: | 30-40 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | Juli–oktober |
Frö/g: | 250-350 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.
Avstånd
Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland behövs 30-50 cm mellan plantorna och 50-70 cm mellan raderna. Det kortare avståndet för mindre starkvuxna sorter och det längre för de kraftiga höst- och vintersorterna. För tät plantering ger lätt små och underutveckla- de huvud och för gles stora, lösa huvud med dålig hållbarhet.Skörd
Sommar- och höstkål skördas efterhand. Får den stå för länge, spricker den snabbt. Man kan försena mognaden genom att ta ett stadigt tag om plantan och vrida den ett kvarts varv eller genom att hugga av en del rötter med en spade när huvudet är så gott som skördefärdigt.Vinterkålen skördas relativt sent. Den tål flera minusgrader, men måste tina upp riktigt innan den skördas. Normalt skäres huvudet av med en vass kniv och några blad lämnas kvar som skydd. Att linda in huvudet i tidningspapper för att undvika direkt beröring med andra huvuden, förlänger lagringen. Ett annat sätt är att gräva upp hela plantan med roten. Putsa av jord och en del blad och hänga det i källaren med roten uppåt.
Behandla alltid kålhuvud varsamt. Minsta stöt kan leda till svampangrepp längre fram under lagringen och minska hållbarheten betydligt. Förvara vitkålen svalt (nära 0°C) och vid hög luftfuktighet, men ändå så luftigt som möjligt.
Frö
1g är 250-350 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 8g, vilket också räcker till att bredså minst 1m2 i bänk. Vid direktsådd på friland åtgår ca. 4g till 100 sträckmeter.En portion innehåller ca. 100 frön.