Piracicaba, ekofrö

Eko

Information

"Den enda broccoli vi kommer att odla framöver" säger flera av de som provodlat Piracicaba (pira-si-kaba). Smaken är överlägsen alla andra broccoli. Och vi instämmer helt. Men den är raka motsatsen till den moderna utvecklingen av broccoli mot kompakta, täta huvuden med små knoppar. Iställer har Piracicaba stora löst sammansatta huvuden och stora blomknoppar, som dessutom snabbt går i blom om man missar att skörda. Visserligen går även blommorna att äta, men de långa saftiga stjälkarna blir grövre ju längre man väntar. Efter huvudskörden följer mängder med sidoskott.
Piracicaba är utvecklad i Brasilien för att tåla heta somrar och har fått sitt namn efter ett stort vattenfall där. Trots det har den visat sig klara av våra somrar och kyliga höstar alldeles utmärkt. Och likt annan broccoli tål den en hel del frost på hösten. En portion innehåller ca. 100 frön.


 

Artikelnummer:5150
Vetenskapligt namn:Brassica oleracea var. italica
Botanisk familj:Korsblommig - Brassicaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:60
Årighet:Tvåårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–juni
Sådjup:1 cm
Grotid:4-7 dagar
Plantavstånd:40-50 cm
Radavstånd:60 cm
Planthöjd:60 cm
Plantläge:Sol–halvskugga
Skörd/blomning:Juni–oktober
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Nej

Odlingsråd

Sådd

Så glest inomhus eller i drivbänk, ca. 1 cm djupt, 4-6 veckor innan beräknad utplantering. Fröna vill ha god värme under groningen, gärna strax över 20°C. Efter uppkomsten ska de stå ljust, svalt och luftigt för att undvika att de blir gängliga och angrips av rothalsröta. Men inte under 14°C någon längre tid. Låga temperaturer ökar risken för stocklöpning betydligt.
Avhärda plantorna successivt innan utplanteringen, som sker när frostrisken är så gott som över. En lätt frostnatt tål de flesta kålslagen. Plantera ut småplantorna något djupare och packa till jorden. Det hindrar en del kålflugor att lägga sina ägg.
Många tidiga sorter går att så direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Låt inte sådden torka ut och se upp med jordlopporna.

Avstånd

Håll 5 cm inbördes avstånd vid plantuppdragningen. På friland behöver broccoli 40-50 cm i raden och ca. 60 cm mellan raderna. För engångsskörd räcker ett plantavstånd på ca. 25 cm. Huvudet blir något mindre och sidoskotten få, men totalskörden blir minst lika bra.

Skörd

Skär av huvuden med en bra bit av den läckra stjälken innan blomknopparna öppnat sig. Men även huvud med nyss utslagna blommor går bra att äta. Sidoskotten skördas sedan efterhand. Broccolin tål en hel del kyla och blir, liksom grönkål och brysselkål, godare efter några frostnätter. Den kan stå kvar i landet till långt in på senhösten.
Det vanligaste sättet att långtidsförvara broccoli är infrysning efter förvällning. Delad i småbitar går den också utmärkt att torka i svag värme.

Frö

1 g är 200-300 frön. För 1000 plantor behövs 8-10g och för att så 100 sträckmeter åtgår knappt 10g.
En portion innehåller ca. 100 frön.