Giant Stuttgart, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Stuttgart är en mycket välkänd typ av gul lök som ursprungligen kommer från Tyskland. Den är känd för sina plattrunda lökar med ett gyllene ljusbrunt skal, det vita köttet och sin fina löksmak. Dessutom har den en utmärkt hållbarhet i lagret. Stuttgart används ofta för sättlöksproduktion. Ibland säljs den under namnet Stoccarde. En portion innehåller ca 200 frön.


 

Artikelnummer:6045
Vetenskapligt namn:Allium cepa
Botanisk familj:Amaryllisväxter - Amaryllidaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:110
Årighet:Tvååårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: mars–april
Sådjup:1 cm
Grotid:10-20 dagar
Plantavstånd:Så i grupp/10 cm
Radavstånd:25-50 cm
Planthöjd:40-50 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Augusti
Frö/g:200-300 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så de svarta fröna ca 1 cm djupt i mars - april, inomhus eller i drivbänk. Håll god värme under groningen, gärna 20-25°C. När plantorna kommit upp ska de stå ljust, luftigt och svalt. I synnerhet de sista veckorna innan utplantering är det viktigt att temperaturen inte är för hög (max 15 °C). Annars kan löken börja svälla i förtid, i tron att det är full sommar.
Plantorna blir stadigare om man, under förkultiveringen, klipper bladen då och då till en höjd på ca 6 cm. Klippet går bra att äta som gräslök. Plantera ut på friland så snart jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt löken grunt och fast.
Lök har lång utvecklingstid och kan bara sås direkt på friland i södra delarna av landet. 

Avstånd

Så 40-60 frön/sträckmeter.  Under förkultiveringen hålls 2-5 cm inbördes avstånd. På friland hålls ca 10 cm mellan plantorna och 25-50 cm mellan raderna. Det går också bra att sätta lökarna i mindre grupper om 3-7 stycken. 

Vid sättlöksodling sås 400-500 frön/sträckmeter i ett 10 cm brett band. 250-300 plantor/meter är lagom. 

Skörd

Skörda löken vid torrväder. Så snart blasten på 1/4 av lökarna börjat vissna, torka och lägga sig, bryt då ner den på resten av löken. Tag upp dem efter några dagar och om vädret är torrt och milt kan löken få ligga kvar på marken ca. en vecka och torka. Men säkrast är att placera den under tak på ett luftigt och torrt ställe. Bäst hållbarhet får man om löken varmluftstorkas (30 °C) i en vecka innan den putsas och förvaras i ett torrt och svalt men frostfritt utrymme.
Sättlök skördas när den blivit 1,5-2 cm i diameter. Oftast i augusti. Blasten bryts ner och löken får torka som vanlig lök. Kan man förvara sättlöken luftigt och torrt vid 30 °C hela vintern, är risken för stocklöpningar och mögelangrepp liten. Går inte det, så hjälper en dag i 40 °C direkt innan plantering en del. Välj inte de stora lökarna i första hand. Ju större sättlök, desto flera stocklöpningar.

Frö

1g innehåller 200-300 frön. En portion ger 75-100 bra plantor för utplantering och räcker till att så några meter direkt på friland. För 100 sträckmeter behövs 20-30g.
En portion innehåller ca 200 frön.