Koriander, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Koriander har odlats som krydda och läkeväxt i minst 3000 år över en stor del av världen. Denna sort odlas främst för skörd av frö, men även blad och rot kan användas som krydda. Vanligast är att använda de torkade fröna i matlagning men prova gärna att skörda dem gröna, och ät dem färska eller inlagda.
En portion innehåller ca. 200 (400*) frön.


 

Artikelnummer:K355
Vetenskapligt namn:Coriandrum sativum
Botanisk familj:Flockblommiga - Apiaceae
Ekologiskt:Ja
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Mars–augusti
Sådjup:1 cm
Grotid:10-14 dagar
Plantavstånd:15-30 cm
Radavstånd:30 cm
Planthöjd:50-60 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juni–september
Frö/g:90/180 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Direktsås tidigt. 

Avstånd

Gallras till 15-30 cm. 

Skörd

Låt fröna mogna riktigt innan skörd. Torka hela plantan luftigt hängande upp och ner med en duk under. Fröna används till kryddblandningar, bak, ris- och kålrätter, soppor och grytor, såser, pickles m.m.

Frö

* Korianderns frö sitter ihop i par, men i vissa partier vi säljer är fröerna delade. Frömängd och -vikt varierar därför. Grobarheten är generellt något lägre för frön som är delade.

1g är ca. 90 frön (180 frön om halva).
En portion innehåller ca. 200 frön (400 frö om halva).