Jalapeño, ekofrö

Eko Kulturarv

Information

Delikat och medelhet mexikansk chili. (5.000-8.000 Scovillegrader). Det är en förbättring av gamla Jalapeño med en tidigare och mer koncentrerad fruktsättning i svalare väder. Plantan är mellan 50-80 cm hög och bär mörkgröna, svagt koniska, trubbiga frukter, som är 6-8 cm långa och 2-3 cm i diameter. De är tjockväggiga och blir röda som mogna. Jalapeno är mycket vanlig i mexikansk matlagning. En portion inehåller ca. 10 frön.


 

Artikelnummer:7145
Vetenskapligt namn:Capsicum annuum
Botanisk familj:Potatisväxter - Solanaceae
Ekologiskt:Ja
Utvecklingstid, dagar:65
Årighet:Ettårig
F1 Hybrid:Nej
Nyhet:Nej
Såtid:Förkultiveras: januari–mars
Sådjup:1 cm
Groningstemperatur:22-30 °C
Grotid:12-30 dagar
Plantavstånd:30-50 cm
Radavstånd:50-70 cm
Planthöjd:50-80 cm
Plantläge:Sol
Skörd/blomning:Juli–frost
Frö/g:100-150 frön
Kulturarvssort:Ja

Odlingsråd

Sådd

Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering, knappt 1 cm djupt. I januari-mars för plantor till kallväxthus och i februari-april för utplantering på friland. Bästa groningstemperatur är 22-30°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten, helst vid en temperatur på kring 20°C. Ha inte för bråttom med sådden, om du inte har en riktigt bra "barnkammare" med tillskottsbelysning och möjlighet att reglera temperaturen. Plantor som sträckt sig och blivit gängliga har svårt att hämta sig efter utplantering och ger lägre skörd.
När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något, i synnerhet på natten.
Avhärda plantorna successivt innan planteringen. Sätt inte ut plantorna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen håller sig över 7°C.
Plantera dem något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut.

Avstånd

30-50 cm mellan plantorna. 50-70 cm mellan raderna. 

Skörd

Frukterna skördas ibland gröna, men är inte helt mogna förrän färgen skiftat till rött. Eller till gult, orange och brunt för en del sorter. Plantan sätter ny frukt så länge den skördas.
Chilipeppar kan också skördas omogen, men utvecklar sin smak alltmer ju mognare den blir. Även sol och värme är viktigt för att få en riktigt stark chilipeppar.

Frö

1g innehåller 100-150 frön. Till 1000 plantor behövs ca. 10g.
En portion innehåller ca. 10 frön.