Information
Gul mangold som funnits sedan 1830-talet under namnet Chilean Beet. En av de vackraste och mest välsmakande med kraftigt gula stjälkar och nerver och skinande, svagt buckliga gröna blad. Färgen blir kraftigare ju äldre plantan blir. Behåller färgen bra vid kokning. En portion innehåller ca 150 frön.
Artikelnummer: | 6690 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Beta vulgaris var. cicla |
Botanisk familj: | Amarantväxter - Amaranthaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 60 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Maj–juni |
Sådjup: | 1–2 cm |
Grotid: | 7–14 dagar |
Plantavstånd: | 10-20 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 20-40 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juni–Oktober |
Frö/g: | 50–70 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så direkt på friland, 1-2 cm djupt när jorden blivit lite uppvärmd. För tidig sådd i kall jord ökar antalet stocklöpningar.Avstånd
Mellan plantorna 10-20 cm och mellan raderna 35-50 cm.Skörd
Bryt av de yttre bladen vid basen allt eftersom. Bladen används oftast som spenat och de tjocka stjälkarna kan tillagas som sparris.Mangold kan skördas långt in på hösten och frysas in efter förvällning eller torkas i svag värme. Täckt med organiskt material, kan den övervintra i en stor del av landet och ge en tidig vårskörd innan den börjar gå i blom. Små färska blad är goda råa.
Frö
1g innehåller 50-70 frön. En portion sår flera meter. För 100 strm. behövs 30-40 g.En portion innehåller ca 150 frön.