Information
Vinterrättika med svart skal och ett mört, vitt kött, som har
tydlig, stark rättiksmak. Roten är nästan klotrund och bör skördas när
den är 7-8 cm. i diameter. Rund Svart introducerades som namnsort innan 1824 och går utmärkt att
lagra. Hette tidigare Raphanus sativus.
En portion innehåller ca 300 frön.
En portion innehåller ca 300 frön.
Artikelnummer: | 5980 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Raphanus raphanistrum subsp. sativus |
Botanisk familj: | Korsblommiga - Brassicaceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 60 |
Årighet: | Tvåårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Mars / juli–augusti |
Sådjup: | 1-2 cm |
Grotid: | 4-7 dagar |
Plantavstånd: | 10-15 cm |
Radavstånd: | 35-50 cm |
Planthöjd: | 25 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Maj / augusti–oktober |
Frö/g: | 90-130 frön |
Övrigt: | Kortdagsväxt |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så direkt på friland, 1-2 cm djupt, i mitten av juli för skörd senare på hösten. Sår man tidigare, går de i blom och blir träiga. Ev. kan en riktigt tidig vårsådd lyckas.Avstånd
Mellan plantorna 10-15 cm och 35-50 cm mellan raderna.Skörd
Rättikan skadas inte av några graders frost, men måste tina upp helt innan den skördas. Vänta inte för länge. De runda rättikorna bör inte bli större än tennisbollar. Stora rötter spricker och blir svampiga.Skär av blasten någon cm över roten och förvara dem som morötter. Använd rättikan rå på smörgås, i sallader och i grytor, inläggningar och syrad.
Som de flesta kålväxter är rättikan mycket näringsrik. Tillhör de korsblommiga.
Frö
1g innehåller 90-130 frön. En portion sår ca. 7 meter. Till 100 sträckmeter behövs ca. 20g.En portion innehåller ca. 300 frön.