Information
Har långa, slanka, bruna, näringsrika rötter, 30-60 cm, med få sidorötter. Bladstjälkarna är rödaktiga och ätliga som unga. Köttet har en fin smak som påminner om kronärtskocka och är helt trådfritt. Kardborre växer vild över stora delar av Europa och Asien och har förädlats framför allt i Japan till den släta rot vi odlar. Den är mycket vanlig i det japanska köket och uppskattas också för sina balanserande medicinska egenskaper. Takinogawa är en av de bästa och mest odlade sorterna och går bra att lagra i källare över vintern.
En portion innehåller ca 100 frö.
Artikelnummer: | 4935 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Arctium lappa |
Botanisk familj: | Korgblommiga - Asteraceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 120 |
Årighet: | Två- flerårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | April–juni/ oktober–novenber |
Sådjup: | 2 cm |
Grotid: | 6-15 dagar |
Plantavstånd: | 30 cm |
Radavstånd: | 50-60 cm |
Planthöjd: | 50 cm |
Plantläge: | Sol |
Skörd/blomning: | September–november |
Frö/g: | 50 frön |
Kulturarvssort: | Ja |
Odlingsråd
Sådd
En av de första som sås så snart jorden reder sig på våren. Roten tar god tid på sig för att utvecklas till sin fulla längd. Så 1 cm djupt.Avstånd
Håll 40-50 cm mellan raderna och gallra till ett inbördes avstånd på 20-30 cm. Plantan blir omfångsrik med riktigt stora blad.Skörd
Både unga stjälkar och blad kan ätas som mangold eller spenat. De små gallringsrötterna är en delikatess med blad och allt.De djupa rötterna måste grävas upp försiktigt på hösten och förvaras som morot. De kan också få övervintra på friland och skördas tidigt året därpå innan de börjar gå i blom. Får de stå kvar bildar de en stor, dekorativ planta med violetta tistelblommor och taggiga bollar. Fröna i bollarna kan användas till groddning och spirning och kan dessutom ätas råa eller snabbkokta. De kan också sparas för nästa års sådd.
Kardborrerötter används oftast skalade och kokta eller stekta/rostade i alla möjliga rätter och inläggningar, ensamma eller tillsammans med andra grönsaker.