Information
Gammal italiensk sort med klotrunda, kraftigt vinröda, täta huvuden. De skinande, blanka bladen har vita, spröda nerver. Smaken är milt cikoriabesk, mildare närmare mitten. Palla Rossa är mycket dekorativ och lättodlad och förvånansvärt jämn för att vara en så gammal sort. Bör inte sås i kall jord, då risken för stocklöpning ökar. Men klarar en del frost på hösten. En portion innehåller ca. 250 frön.
Artikelnummer: | 4035 |
---|---|
Vetenskapligt namn: | Cichorium intybus var. foliosum |
Botanisk familj: | Korgblommiga - Asteraceae |
Ekologiskt: | Ja |
Utvecklingstid, dagar: | 70 |
Årighet: | Ettårig |
F1 Hybrid: | Nej |
Nyhet: | Nej |
Såtid: | Förkultiveras: april–maj / Direktsådd: juni |
Sådjup: | 1 cm |
Grotid: | 6-10 dagar |
Plantavstånd: | 20-30 cm |
Radavstånd: | 40-50 cm |
Planthöjd: | 15-20 cm |
Plantläge: | Sol–halvskugga |
Skörd/blomning: | Juli–september |
Frö/g: | 500 frön |
Kulturarvssort: | Nej |
Odlingsråd
Sådd
Så 1 cm djupt när jorden blivit uppvärmd (minst 10°C). I kall jord ökar stocklöpningsrisken. Palla Rossa kan också förkultiveras och planteras ut när frostrisken är över.Avstånd
Gallra till 20-30 cm mellan plantorna och ha 40-50 cm mellan raderna.Skörd
Sallatscikoria som odlas för bladens och huvudets skull och kan skördas till sent på hösten.Medan rot- eller drivcikorian ger en kraftig pålrot för drivning under vintern. Den kan också torkas, rostas och malas till ett kaffesurrogat, som är mycket vanligt på kontinenten.
Rötter för drivning skördas sent. Blasta av någon cm. över rothalsen, putsa och korta till 15-20 cm. Låt dem torka något innan de förvaras som morötter. Vid drivning ställer man dem tätt i en djup låda eller hink med jord, fuktig sågspån eller torv. Är utrymmet absolut mörkt behöver man inta täcka. Men bäst resultat får man om rötterna täcks med ett 20 cm tjockt lager av torr sågspån eller torv.
Förvara lådan i mörker vid en temperatur på 15-20 °C. Efter 4-6 veckor skördas gulvita, spröda huvuden. Utsätts de för ljus blir de gröna och beska.